Pripremite se za pravi dolazak zime, jer su snježne padavine na putu nakon blagih proljetnih temperatura.

Tokom cijelog mjeseca decembra zadržale su se neuobičajeno tople temperature, što je navelo meteorologe da predviđaju da će januar donijeti odgovarajuću klimu u bliskoj budućnosti.

Na osnovu prognoze, očekuje se da će se proljetne temperature zadržati do nedjelje, nakon čega može doći do značajnog pada temperature praćenog mogućnošću snježnih padavina počevši od nedjelje popodne ili uveče.

Tokom ostatka ove sedmice vrijeme će ostati nestabilno, uz vjerovatnoću lokalnog pojavljivanja pljuskova s ​​grmljavinom u narednim danima.

Očekujte mješavinu oblaka i lokaliziranih pljuskova i grmljavine u četvrtak. Moguća je pojava intenzivnijeg nevremena sa grmljavinom, praćeno slabim gradom, prvenstveno u jutarnjim satima. Sjeverne i sjeveroistočne regije imaju najveću vjerovatnoću da će doživjeti ove oluje. Sve u svemu, vrijeme će biti nestabilno u većem dijelu zemlje.

Temperatura u četvrtak ujutro kretat će se od 1 do 11 °C, dok će se tokom dana kretati od 10 do 16 °C, ponegdje i do 18 °C. Očekujte slab do umjeren povjetarac sa juga i jugozapada.

Tokom noći sa četvrtka na petak u većem dijelu zemlje doživjet će prolazno razvedravanje. Međutim, kako se bliži petak jutro, novi oblaci će se postepeno razvijati sa jugozapada. Ovi oblaci će donijeti lokalizirane padavine, prvenstveno u južnim i zapadnim područjima zemlje. U ostalim dijelovima zemlje padavine će biti rijetke i kratkotrajne. Jutarnje temperature u petak kretat će se od -3 do 4 °C, dok će se dnevne kretati od 8 do 14 °C, a ponegdje moguće i do 16 °C. Duvaće slab do umjeren vjetar južnog i jugozapadnog smjera, a u planinskim područjima može biti i jakih udara.

 

 

Tokom vikenda naš region će doživjeti udar ciklona koji potiče sa zapada. Ovakav vremenski sistem će rezultirati oblačnom nebom i vjerovatnoćom padavina. Padavine i pljuskovi, potencijalno praćeni grmljavinom, očekuju se prvenstveno u Hercegovini, posebno u zapadnim i sjeverozapadnim područjima. Zbog prisustva jakih strujanja juga, temperature će se zadržati relativno tople do nedjelje poslijepodne. Međutim, od nedjelje popodne ili uveče (07.01.) postoji mogućnost značajnog priliva hladnijeg zraka sa sjevera. Ova promjena vazdušne mase bi u početku mogla dovesti kišu na veće nadmorske visine, da bi se na kraju proširila na niža područja tokom noćnih sati u ponedjeljak (08.01.).