Naša nutricionistkinja otkriva šta da radimo sa viškom hrane posle praznika, ali i koja je odlična za jačanje imuniteta!

Obično tokom praznika domaćice žele svoje umeće da pokažu na delu i pohvale se raznovrsnim jelima u većim količinama koja znaju da ostanu posle slavlja. Šta se dešava posle? Neki će da zamrznu preostalu hranu, a neki da je nažalost bace. Naviku da bacamo hranu i neracionalno vodimo računa o njoj i dalje nismo iskorenili. Prema statistici u Srbiji se svakog dana baci dva miliona kilograma hrane.

Kako bismo imali bolji uvid u to koje namirnice je dobro i zdravo da i dalje koristimo nakon praznika, a koje ne, naša nutricionistkinja Milka Raičević gostujući na Prva TV je detaljnije objasnila. Na prvom mestu, sve ono što u sebi sadrži majonez ne bi trebalo duže da koristimo.

“Preteran unos hrane je zaista ne samo bolan za želudac, nego i za pogled. Ja uvek apelujem da višak za stolom treba da podelite barem sa onima u narodnoj kuhinji ili da date komšiji. Svako od nas zna kome je nešto potrebno”, rekla je Raičević.

Ako želite sad da stavite nešto u zamrzivač dobro pogledajte da li je namirnica promenila boju, miris ili ukus. A ako ste zaledili, molim vas taj dan kad odledite treba i da potrošite. Ni slučajno nemojte ponovo podgrevati hranu”, apelovala je nutricionistkinja.

Kada je reč o hlebu, Milka je otkrila nekoliko načina kako da ga iskoristite i ne bacite. Prvo, može da se osuši, zatim samelje i naprave prezle. Zatim od toga, kasnije naprave knedle. Takođe, od hleba može da se napravi pica ili gibanica. Nutricionistkinja Milka Raičević osvrnula se na prehlade. Kiseo kupus i zimnica su odlično rešenje za jačanje imuniteta. U pitanju su kisele, probiotske namirnice. Takođe, rekla je da aktuelno sezonsko voće sve ono što nam treba tokom ovih dana kada vladaju virusi.

“Zaboravite na banane, uzmite dulek (tikva), napravite pitu. Mala kalorijska vrednost i ogromna blagodet za zdravlje. Skuvajte dunju jer je to namirnica koja je jedina sa našeg podneblja I ima blagodeti za naš želudac”, savetovala je za kraj.