Kupite antibiotsku mast u ljekarni i njome namažite prste i nokte nakon kupanja ujutro i navečer

Urasli nokti su vrlo česta pojava. Iako nije opasno, može brzo postati upalno i dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Ako želite spriječiti urastanje noktiju ili popraviti štetu, evo što trebate učiniti…

Koje su posljedice rasta?

Urasli nokti mogu brzo izazvati upalu mesa uz njih. Ako se ne liječi, upala se može proširiti i prodrijeti u tkivo te čak dovesti do potrebe za kirurškom intervencijom. Područje gdje nokat ulazi u meso sklono je infekciji i gnojenju, jer se tamo stvara otvorena rana koja vrlo sporo zacjeljuje.

Kako liječiti urasle nokte

Nokti koji počnu rasti u meso mogu brzo izazvati upalu. Tada ga ne smijete dirati, ali kada se upala smiri, treba započeti liječenje. Upala se može liječiti antibioticima ili antibiotskim mastima (kada su prisutni znakovi upale). Najsigurnije rješenje je posjetiti pedikera koji će stručno sanirati ranu.

što uzrokuje rast

– Pogrešna tehnika rezanja noktiju – Naglo debljanje (u trudnoći) – Staro oštećenje nokta (deformacija) – Preuska obuća – Ravna stopala (loše gazište)

Što možemo raditi kod kuće?

Čim se pojave simptomi upale (otok, bol i crvenilo), okupajte se vrućom vodom i solju te namačite stopala 20 minuta ujutro i navečer. Sol će omekšati kožu i dezinficirati ranu. Čim primijetite upalu, otiđite u ljekarnu kupiti antibiotsku mast i njome namazati prste i nokte nakon jutarnjeg i večernjeg kupanja. Nemojte nositi čarape, već pustite da mast djeluje što duže.

Kako pravilno rezati nokte na nogama

– Nokte treba rezati ravno, nikako okruglo ili dijagonalno. – Ako je strana preduboko zarezana, nokat se može deformirati i urasti u kožu.

Kurir virus