Prema riječima dežurne liječnice, većina poziva odnosila se na bolove u želucu, no bilo je i slučajeva da su bile potrebne intervencije zbog napadaja kolere.

Unatoč upozoravajućim savjetima liječnika o prekomjernoj konzumaciji u blagdansko vrijeme, posebice nakon posta, podaci beogradske Hitne pomoći pokazuju da se brojni pojedinci i dalje prepuštaju draži blagdanske gozbe. Liječnici su se jučer našli preplavljeni slučajevima, prvenstveno zbog posljedica prejedanja, točnije napadaja žučnih kamenaca.

Kao i kronični bolesnici koji su pomoć zatražili dan ranije, hitne službe bile su preplavljene slučajevima prekomjerne konzumacije hrane. Nadležni liječnik hitne pomoći primijetio je da je većina pacijenata osjećala nelagodu u trbuhu, dok je nekolicini bilo potrebno liječenje zbog problema povezanih sa žučnim mjehurom.

Prema Hitnoj službi, sinoć smo bili preplavljeni pozivima osoba koje su imale simptome kao što su bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje i drugi pokazatelji incidenta povezanog sa žuči, što je rezultiralo značajnim brojem predoziranja hranom.

Čak iu današnje vrijeme želudac ostaje osjetljiv na ozljede.

Nažalost, želudci koji su se tijekom prvomajskih praznika prepustili pretjeranoj gozbi još se nisu uspjeli oporaviti jer se bliži uskrsna trpeza. Uz uobičajena jaja, mnoge obitelji obično jedu namaz koji se sastoji od juhe, šalše, mesa s roštilja, ruske salate, pa čak i veliku uskršnju večeru. Također se često uživa u slatkim poslasticama poput kolača i kolačića.

Srbi koji danas slave ili će slaviti suočeni su s novim preprekama.

Dok brojni pojedinci sudjeluju u svečanostima Đurđedana, značajnog praznika u Srbiji, postavlja se dilema kako odoljeti slasnoj kombinaciji slanih i slatkih okusa u đakoniji. Ne postoji čudesno rješenje, samo poznato:

Hitne službe obično savjetuju građanima da budu oprezni i ograniče konzumaciju hrane i pića.

Dr. Miljan Ćeranić, docent opće kirurgije na Sveučilišnom kliničkom centru Srbije (UKCS), nedavno je govorio o pojavi kolecistitisa, akutnog napada žučnog mjehura, koji može biti potaknut naglim unosom velike količine hrane. Jedan od simptoma ovog stanja je iznenadna i intenzivna bol ispod rebara.

Doktorica Ćeranić istaknula je važnost praćenja eventualne boli ispod desnog rebra nakon konzumiranja masne hrane i jaja, jer može biti znak upale žučnog mjehura. Ovu bol karakterizira intenzitet, nagla pojava i trajanje od najmanje 6 sati. Osim toga, pojedinci mogu osjetiti mučninu uz bol.

Pacijenti kod kojih se pojave ovi simptomi trebali bi odmah posjetiti najbližu dostupnu dežurnu ambulantu. Po dolasku će biti podvrgnuti opsežnom pregledu koji uključuje ultrazvuk za prepoznavanje potencijalnih kamenaca, krvnu sliku i biokemijske pretrage. Tijek liječenja ovisit će o ozbiljnosti stanja, pri čemu će neki pacijenti u početku dobiti recept za antibiotike, dok će drugima možda trebati hitna kirurška intervencija.

Kako bi se ublažila bol i nelagoda uzrokovana žučnim kamencem, pacijentima se savjetuje da ostanu mirni i pokušaju se opustiti. Upotreba grijaćeg jastuka ili termofora također može olakšati bolove u trbuhu.

U slučaju povraćanja, konzumiranje vode može biti korisno za ublažavanje simptoma i zaštitu od dehidracije.

Tijekom napada žuči preporučljivo je suzdržati se od konzumiranja hrane, osobito one masne, pržene ili začinjene, jer mogu pogoršati žučni mjehur.

U slučaju da se simptomi napada žučnog kamenca nastave ili pogoršaju, savjetuje se potražiti liječničku pomoć. Također, dr. Ćeranić upozorava na pretjerano jedenje koje može imati brojne posljedice. Nadalje, pretjerana konzumacija hrane, poput jaja, potencijalno može dovesti do niza zdravstvenih problema.

Konzumacija prekomjernih količina jaja, koja su bogata kolesterolom, može rezultirati povišenom razinom kolesterola u krvi i time povećati vjerojatnost razvoja srčanih bolesti.

Konzumacija prekomjerne količine hrane bogate zasićenim masnoćama, poput jaja, može povećati šanse za razvoj srčanih bolesti, osobito u kombinaciji s neuravnoteženom prehranom i sjedilačkim načinom života.