Normalno je da se tokom probave proizvodi određena količina plina, koji se apsorbira u krv i izbacuje kroz proces disanja. Problem je uzrokovan nakupljanjem velikih količina plinova u probavnom sistemu.

Nadutost je osjećaj punoće u gornjem dijelu trbuha uzrokovan nakupljenim plinovima i/ili hranom. Ako jedete previše tokom uskršnjih praznika, možete osjetiti nelagodu.Ako bol nije jak i trebate posjetiti ljekara, možete probati da pijete čaj za lakše varenje.

Mučnina je jedan od glavnih simptoma povezanih s nadimanjem. Akumulacija gasova u želucu je glavni uzrok nadimanja, a može uzrokovati i osjećaj sitosti i mučnine. Često se javlja mučnina neposredno nakon obroka jer je uzrokovana povećanjem plinova zbog tek unesene hrane. Ako osjetite nelagodu odmah nakon obroka, promijenite navike u ishrani i češće jedete manje obroke, što će otkloniti uzrok nadutosti.

Pijte čaj za borbu protiv nadimanja

Najefikasniji čaj za borbu protiv nadutosti je čaj od nane. Međutim, efikasnije varijacije mogu se postići kombinacijom različitih biljaka. Na primjer, za gasove možete popiti kombinaciju čaja od mente i kamilice s nekoliko kapi limunovog soka. Ako ste upravo pojeli veći obrok nego inače, popijte ovaj čaj odmah nakon obroka kako biste spriječili nadimanje.

Izvor: Lepa i srećna