Godine 1981. mladi par, Vladimir Savitsky i Larisa Savitsky, vratio se sa svog medenog mjeseca. Imaju samo 20 godina i sve je dobro i svijetlo kao i njihova budućnost.

  • Par je 24. avgusta krenuo na let 811 na aerodrom Komsomolsk na Amuru. Dok je avion poleteo, Larisa i Vladimir nisu mogli ni da zamisle da ostave sve svoje snove iza sebe.

Tokom leta, vojni avion TU-16 se sudario sa avionom u kojem je bilo 38 putnika. Nadolazeći vojni avion je bio toliko brz da drugi avioni nisu imali vremena da reaguju. Većina putnika je poginula u udaru.

“U trenutku udara, odmah smo izgubili krov i krila. Čuli su se samo vriskovi”, prisjetila se Larisa.

“Okrenula sam se svom mužu i vidjela da je mrtav. U tom trenutku sam bila uvjerena da ću i ja umrijeti.”

U tom trenutku se prisjetila scene iz filma o avionskoj nesreći, “gdje se djevojčica hvata za sjedište i pada u džunglu ispod”, rekla je Larisa.

“Odlučio sam da trebam sjesti i ublažiti utjecaj pada.”

Larisa se uhvatila za svoje sjedište i pala s olupinom osam minuta. Svake sekunde je čekala svoju smrt. Iznenada, neposredno prije nego što je pao, pojavilo se gusto drveće.

To je bilo sve čega se sećala pre nego što se onesvestila.

“Otvorila sam oči i prvo što sam vidjela bilo je tijelo mog muža. Ležao je pored mene, tri ili četiri metra dalje, prisjetila se Larisa u tom trenutku zadnji put, tako da je to kao da se opraštam.”

Larisa je provela dva dana u sibirskoj šumi pokušavajući da pronađe pomoć. Kako je vrijeme prolazilo, njena nada u spas postajala je sve manja. Trećeg dana pronašao ju je ribar.

“Otkrio sam da je moj grob za mene iskopala moja porodica. Objavljena je lista svih putnika i moja porodica je obaviještena.”

U sovjetskim novinama nije bilo ni jednog spomena ove tragedije. Činjenicu da su se dva aviona sudarila odmah je zataškala sovjetska tajna policija.

Rodbinama žrtava naređuje se šutnja i uskraćuje se pravo na komemoraciju i slavlje svojih najmilijih. Kada je Larisa konačno stigla u bolnicu, njenu sobu je čuvalo nekoliko uniformisanih muškaraca. Rodbina i prijatelji nisu smeli da je posete, a „mojoj majci je savetovano da ćuti“, rekla je Larisa.

Tek godinama kasnije, 2000-ih, otkriveni su svi detalji tragedije.

Larisa je jedina preživjela užasnu nesreću i dugo se borila da prebrodi svoje povrede. Posle nekoliko godina uspela je da nastavi sa svojim životom i čak je rodila sina.

  • Gledajući ove fotografije snimljene godinama nakon nesreće, neverovatno je koliko je ova žena preživjela.
  • “Mislim da je to bila krivica vojske – ignorisali su činjenicu da je putnički avion letio na istoj ruti”, rekla je Larisa.

“Sada, svakog 24. avgusta, slavim svoj drugi rođendan. Još uvijek se osjećam kao da je dio mene zaglavio tamo – još uvijek nije sletio. Nikada neće.”