U julu 2023. godine mladoj bosanskoj porodici u Landskroni u Švedskoj oduzeta je tromjesečna beba bez konkretnih dokaza.

U junu 2023. idilična i mirna šesteročlana porodica sa četvero djece koja živi u Landskroni primijetila je promjenu u ponašanju svog najmlađeg sina Kahna. Dječak je odjednom počeo polako da se kreće, pa su zabrinuti roditelji otišli u bolnicu u Lundu u Švedskoj da potraže pomoć, a majka je ostala kod Kahna na testovima.

Doktori tokom testiranja nisu mogli da utvrde šta je izazvalo imobilizaciju, pa su tražili dozvolu da slikaju dečakovu glavu. Naravno, uz majčino dopuštenje, Kahnu je tokom snimanja dijagnosticirano krvarenje u mozgu. Zatim su zatražili dozvolu da fotografišu kostur i nisu našli lomove, prignječenje ili slične povrede tokom snimanja.

Doktori nisu mogli da utvrde šta je izazvalo krvarenje i rekli su da je moguće da je urođeno, ali su takođe sumnjali da dečak možda ima epilepsiju.

Tragedija za mladu bošnjačku porodicu nije tu završila, naprotiv, bio je to početak njihovog kafkijanskog puta.

Nakon što je snimanje završeno, ljekari su obavijestili socijalnu službu, koja je dječaka Kahna uklonila zbog sumnje na zlostavljanje. Kahnovi roditelji su tvrdili da nema dokaza o zlostavljanju i doktori su liječili Kahna antiepileptičkim lijekovima, ali socijalne službe su i dalje skeptične.

Zatim su odveli još troje djece osim Kahna, ali su nedugo zatim vratili troje djece jer nisu mogli pronaći razlog da ih odvedu.

Majka je tvrdila da se ovako okrutan odgovor socijalnih službi, koje su odmah bez ikakve najave udaljile djecu, negativno odrazio na djecu.

Kako se to ne može odraziti negativno? Jednog dana su svu djecu oduzeli od roditelja bez ikakvog nadzora, bez najave, bez ispitivanja. Ne mogu ni da zamislim traumu koju su deca pretrpela kada su ih službenici iznenada razdvojili od roditelja.

Kaan, mashallah – Nažalost, tog njegovanog i lijepog dječaka, sada petomjesečnog, i dalje odvode bez ikakvih dokaza i da roditelji ne znaju kako će se slučaj odvijati, kažu njegovi roditelji.

Što se tiče socijalnih službi, oni su krivi dok se ne dokaže da su nevini.

Posen je napisao da se Kahnova porodica sada suočava sa pravnom bitkom i da se nada da će uskoro ponovo dobiti svog voljenog sina.