Većina pojedinaca koristi jednu kapicu kao sredstvo za mjerenje omekšivača, ali samo mali broj pojedinaca je svjestan da miris ne zadržava svoj intenzitet na ovaj način.

Netačno! Proces dodavanja omekšivača u mašinu za pranje rublja nije tako jednostavan kao što mislite. To ne uključuje samo stavljanje prljave odjeće u mašinu, korištenje linija na bočnoj strani poklopca omekšivača kako bi se izmjerila odgovarajuća količina za punjenje i ulivanje.

Kada je u pitanju pranje veša, postoji niz grešaka koje se mogu sprečiti, a preterana upotreba omekšivača je najčešća greška.

Korištenje prevelike količine omekšivača je vjerovatno ako niste svjesni da je i najmanja mjera na poklopcu omekšivača dovoljna.

Korištenje manje omekšivača je vrlo preporučljivo, a postoje uvjerljivi razlozi zašto biste trebali smanjiti njegovu upotrebu.

Koja je preporučena količina omekšivača koju bismo trebali koristiti?
Ako niste sigurni koja je odgovarajuća količina omekšivača za rublje, zanemarite oznake na poklopcu i umjesto toga odlučite se za žlicu. TikTok nalog @wirecutter-a razotkrio je zabludu da će upotreba prekomjernog omekšivača rezultirati čistijom odjećom. Prema Miss7, preporučuje se jedna velika kašika omekšivača za svakih 3,5 kilograma veša. Za standardne mašine za pranje veša kapaciteta 7 kilograma treba koristiti dve kašike omekšivača.

Postoji li način da se utvrdi da li koristite preveliku količinu omekšivača?

Pretjerana upotreba omekšivača, na što upozoravaju različiti stručnjaci za pranje rublja, uključujući Mary Gagliardi, također poznatu kao dr. Laundry, koja radi kao naučnica u The Clorox Company, može dovesti do propadanja odjeće, pa čak i uzrokovati kvarove u mašinama za pranje rublja. Početna indikacija da je korišćena prekomjerna količina omekšivača postaje očigledna kroz stanje odjeće. Umjesto očekivanog ishoda meke i svježe odjeće, ona postaje kruta i kruta, što ukazuje na prekomjerno prisustvo omekšivača tokom procesa pranja. Nadalje, postojana pjena iz omekšivača ostavlja ostatke na odjeći, ometajući efikasno ispiranje sapuna jer sprječava da se predmeti u mašini trljaju jedan o drugi, kako navodi Espresso.