Vaše cvijeće mošusa će procvjetati do listopada: samo dodajte 1 neobičan sastojak u vodu i vodu.

Muškat je jednostavan za njegu, ne zahtijeva posebne uslove, a za svoj trud bit ćete nagrađeni prekrasnim cvijećem raznih boja.

Muškat dolazi u mnogo boja i varijanti. Do prije deset godina, one biljke koje su uzgajale naše bake, takozvane Slovenke, bile su jedine i najčešće. Ubrzo su se na tržištu pojavile hibridne sorte, dostupne u velikom broju rasadnika i cvjećara.

Na terasama se najčešće može vidjeti takozvana harmonika trava, a česti su i viseći muškat. Razlika između njih je u tome što kaliope imaju veće cvjetove, obično crvene, dok viseći imaju manje cvjetove koji padaju na zemlju. Dolaze iu drugim bojama.

Optimalna temperatura za uzgoj muskadinskog grožđa je 10 do 27 stepeni. Kada temperatura padne ispod ovog raspona, mošus će istrunuti. Također se ne preporučuje da ih izlažete ekstremnoj vrućini i direktnoj sunčevoj svjetlosti tokom cijelog dana.

Otkrijte kako da vratite sreću i zadovoljstvo u svoj život

– Muškat se mora zalijevati redovno, ali umjereno. Jasmina Jovanović, koja se dugi niz godina bavi proizvodnjom i prodajom grožđa muškat, rekla je da biljka mora uvijek imati dovoljno vode kako bi listovi ostali zdravi i zeleni, a biljka dobila sve potrebne hranljive materije.

Prekomjerna vlaga i prekomjerno zalijevanje mogu uzrokovati trulež korijena, pa količina vode u saksiji ne smije biti prevelika. Najbolje je zalijevati biljke uveče ili rano ujutro.

Još jedan kuhinjski trik je kora od banane – ostavite da odstoji preko noći u 1 litri vode i zatim tom vodom zalijte cvijeće. Kao što su vitamini B dobri za rast i razvoj našeg tijela, tako su dobri i za vaše cvijeće. Pomiješajte malo svježeg pekarskog kvasca sa kašičicom šećera u 1 litru vode. Ostavite rastvor da odstoji nekoliko sati, a zatim ponovo dobro promešajte i sipajte muskadin.

– Ako su vaši mišići preživjeli zimu, onda ih u proljeće treba odnijeti na svijetlo mjesto i podrezati. Zatim zamijenite zemlju i vodu. Nakon nekoliko dana pojaviće se prvi izdanci, odnosno sadnice, što ukazuje da se biljka nije osušila – rekla je ona.

Kao i sve druge biljke i mošusi, zahtijevaju dodatnu prihranu tokom vegetacije.
– Bolje ih je hraniti gnojivom specifičnim za mišiće, ili gnojivom za cvjetnice. U toku vegetacije civetke treba prihranjivati ​​zalivanjem rastvorom cibuka 1-2 puta nedeljno. Kao i druge biljke sa dlakavim listovima, cvijeće mošusa ne treba gnojiti prskanjem listova. Jasmina dodaje da se voda mora davati direktno u korijenje.

Da bi vaše biljke bile zdrave i cvjetale što je duže moguće, također morate povremeno uklanjati promijenjeno lišće i uklanjati ono precvjetalo cvijeće.

– Kako cvjetovi počnu opadati, nježno ih ogulite sa osnove svakog cvijeta. Na mjestu zaraslog starog cvijeta uskoro će se pojaviti novi cvijet i tako dalje. Ako primijetite suhe ili uvijene cvjetove ili listove, to može ukazivati ​​na prisustvo parazita ili biljnih lisnih uši. U tom slučaju u poljoprivrednim apotekama potražite posebna rješenja koja će vam pomoći da se lako i brzo riješite štetočina i spriječite truljenje biljaka – zaključuje ona.