Poznat kao “kralj biljaka”, bosiljak je visoko cijenjen kao snažan antioksidans i učinkovit prirodni antibiotik. Ova drevna i visoko cijenjena biljka bogata je ljekovitim fitonutrijentima. Ovaj grmoliki jednogodišnji začin uzgaja se posebno zbog svojih ljekovitih listova i sjemenki.

Ova biljka najbolje uspijeva u toplim tropskim uvjetima. Postoji više od 60 poznatih sorti bosiljka, općenito podijeljenih u tri široke kategorije: slatki bosiljak, ljubičasti bosiljak i grmoliki bosiljak.

Bosiljak se lako održava i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Cvjetne pupove treba redovito orezivati ​​kako bi se potaknuo gušći rast i razvoj novih mladica. Preporuča se rezati odmah ispod lišća na dugim, tankim stabljikama.

Svježi bosiljak ima slatku, zemljanu aromu i nije samo ukusan, već je i hranjiv. Izvor je vitamina K koji je neophodan za zgrušavanje krvi, a samo dvije žlice bosiljka sadrže 29 posto preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.

Bosiljak također sadrži vitamin A i beta-karoten, koji su snažni antioksidansi koji štite stanične membrane mnogih organa, uključujući krvne žile, od oštećenja slobodnih radikala. To pomaže u sprječavanju oksidacije kolesterola u krvi, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze, bolesti srca i moždanog udara.

Biljka je bogata i drugim vitaminima i mineralima kao što su željezo, kalcij, magnezij, vitamin C i kalij. Ima antibakterijska svojstva i flavonoide koji štite DNK.

Ljekovita svojstva bosiljka su:

Djeluje kao snažan antioksidans.

Prirodna antibiotska svojstva, posebno u kombinaciji s češnjakom, čine jedan od najjačih prirodnih antibiotika.

Pročišćava krvne žile i učinkovito uklanja LDL kolesterol iz arterija.

Osim toga, bosiljak se koristi za prevenciju i liječenje raznih zdravstvenih problema, uključujući glavobolje, proljev, zatvor, kašalj, parazite, bradavice, bolesti bubrega i još mnogo toga.