Nadutost i plinove često uzrokuju teža i začinjena hrana, kao i smanjeno vježbanje, što dovodi do poteškoća s cirkulacijom krvi i limfe. Masiranje mekom četkom za tijelo, zvanom “suvo četkanje”, može biti od koristi. Izvodi se kratkim, brzim pokretima, uvijek u smjeru srca. Počnite s nogama, zatim rukama i na kraju trbuhom laganim kružnim pokretima. Ne pritiskajte. Masaža bi trebala trajati oko dva minuta, što će ubrzati cirkulaciju i naknadno osloboditi “zarobljene” tekućine u tijelu.

Prvo, riješit ćete loš zadah uravnoteženom prehranom bogatom prebioticima i probioticima. Osim toga, treba obratiti pažnju na svakodnevnu higijenu, uključujući ne samo korištenje četkice i paste za zube, već i čišćenje između zuba. Međutim, da biste osvježili dah, možete koristiti i vodu s otopljenim cimetom – topla voda koja sadrži ovaj začin može ukloniti bakterije u ustima koje uzrokuju loš zadah, smatra mikrobiolog dr. Lukas Roza.

Sipajte kašičicu cimeta u šolju vrele vode i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim temeljno isperite usta nakon što se ohladi. Ponovite dva puta dnevno.

Kašljanje i kijanje često dovode do problema sa urinarnom inkontinencijom, tehničkim izrazom za nemogućnost zadržavanja urina. Žene su posebno sklone ovom problemu nakon porođaja. Najbolje je da ga se riješite prirodnim putem vježbanjem, a morat ćete provesti barem nekoliko minuta dnevno radeći jednostavne vježbe.

Stanite uspravno i podignite ruke iznad glave, ispružite cijelo tijelo kao da pokušavate dodirnuti plafon. Zatim se polako sagnite naprijed u struku i pokušajte dodirnuti pod. Ponavljajte ovu vježbu nekoliko minuta.

Druga vježba jača takozvane Kegelove mišiće. To su kružni mišići u obliku ispupčenja koji kontroliraju prolaz mokraće i kontrakcije vagine. Oni su ono što osećate kada pokušate da zaustavite protok urina tokom mokrenja. Ojačajte ih tako što ćete ih svaki dan zategnuti na nekoliko minuta – izbrojite do deset, zatim se opustite, pa ponovo zategnite. Kao i sa svim ostalim mišićima, morate biti dosljedni i vidjet ćete rezultate za otprilike šest sedmica.