Svrab kože nakon tuširanja može biti vrlo neugodno iskustvo, posebno ako imate crvene mrlje po tijelu.

Postoji mnogo uzroka svraba kože:

Dugo se istuširajte toplom vodom

Dugi, topli tuševi mogu učiniti vašu kožu suvom i zategnutom. Koža proizvodi prirodna ulja koja štite i hidratiziraju kožu. Ako se dugo tuširate, posebno toplom vodom, ova ulja se uklanjaju, zbog čega koža može biti suha i svrbi.

Tuš sa tvrdom vodom

Također možete osjetiti svrab ako se kupate u tvrdoj vodi. Tvrda voda je visoko alkalna voda koja sadrži velike količine jona kalcijuma.

Tvrda voda čini šampon i sapun manje efikasnim, a ostaci ovih proizvoda uzrokuju svrab i suhu kožu.

Isto tako, minerali u tvrdoj vodi mogu začepiti pore na koži, što je posebno štetno za osjetljiva područja kože. Ovo može biti posebno iritantno za osobe sa suvom kožom i one sa kožnim oboljenjima kao što je dermatitis.

Alergije na koži ili preosjetljivost na proizvode za njegu i ljepotu

Jake hemikalije u proizvodima za njegu kože često uzrokuju svrab kože, ali ovaj svrab je najčešći na rukama ili stopalima. Ovaj svrab može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon tuširanja i može biti praćen osipom.

Proizvodi koji sadrže alkohol, alfa hidroksi kiseline (AHA) i umjetne mirise mogu isušiti kožu i povećati mogućnost svraba nakon tuširanja. Također možete doživjeti alergijsku reakciju na određene sastojke u proizvodima za njegu. Anafilaksa može izazvati iritaciju kože. Osip, crvene kvrge koje svrbe.

postojeće stanje kože

Svrab nakon tuširanja takođe može biti simptom postojećeg stanja kože, kao što je ekcem. Doktori preporučuju da se ne tuširate toplom vodom ako imate ekcem. Ostali proizvodi koji mogu pogoršati ekcem uključuju sapun ili mirisne proizvode za tijelo.

Također je rijetko da imate rijetko stanje kože koje uzrokuje svrab kada koža dođe u kontakt s vodom.

Kada znate uzrok svraba, postaje lakše pronaći pravi tretman za njegovo efikasno uklanjanje.