Biljka koja se ne može ubiti: ne treba joj voda ni svjetlost i raste kao luda

Ako volite cvijeće, ali ste poznati po tome što zaboravljate kako ga pravilno brinuti – odaberite Zamiu

Zamia je biljka koja preživljava sa skoro svakim vlasnikom. Zašto? Jer njegov rast ne zahtijeva nikakve posebne uslove.

Ako ga stavite u ćošak, van domašaja svjetla, i zaboravite zalijevati nekoliko sedmica – i dalje će rasti.

Najbolja stvar kod Zamije je što donosi sreću i novac kući u kojoj se nalazi, barem tako kažu stručnjaci za Feng Shui.

Zamia je zimzelena biljka porijeklom iz Afrike koja je popularna u uređenju doma zbog svog zanimljivog izgleda i lakoće održavanja. Može narasti do jednog metra i ima više pupoljaka nalik stabljikama sa parovima zelenih listova na stabljikama, koji su sjajni, glatki i snažni.

Zamia je popularna u domovima zbog svog zanimljivog izgleda i lakoće održavanja.

Kada negujete ovu moćnu biljku, samo treba da vodite računa da ne bude izložena direktnom suncu i da temperatura u kojoj se nalazi ne padne ispod 15 stepeni Celzijusa. Optimalna temperatura za ovu biljku je 18 do 24 stepena.

Zalijevajte otprilike jednom mjesečno, pa čak i manje. Nemojte koristiti previše vode, jer će previše vode uzrokovati truljenje riže i žuto lišće.

Zamija se razmnožava dijeljenjem rizoma (tj. podloge, listova) ili dijeljenjem stabljike.Morate biti strpljivi pri uklanjanju rizoma, jer se gomoljasti dio formira vrlo sporo. Cvjeta od sredine ljeta do rane jeseni, a njeni neobični cvjetovi nalaze se u podnožju stabljike.

Inače, radi se o biljci koja ne zahtijeva posebnu mješavinu tla kao ostali sukulenti i uspijeva u supstratu s više humusa.

Zamijenite posudu tek kada se lonac napuni rizomima (tj.