Mihail Labkovski je veoma poznat i popularan ruski psiholog sa preko 40 godina iskustva specijalizovan za muško-ženske odnose.

Psiholog često komunicira sa svojom publikom i odgovara na njihova pitanja i dileme, pa je nedavno na Instagramu odgovorio na pitanje o “savršenoj” ženi. Prema rečima Labkovskog, ovim ženama je najvažnije da poštuju sebe, piše Ženablic.rs, a prenosimo njegov ceo tekst.

Neko me je pitao kako bi trebala izgledati idealna žena? Više puta sam rekao – niko nikome ništa nije dužan! Pre nego što odgovorim na ovo pitanje, preformulisaću pitanje. Dakle, trebalo bi da bude: “Šta žena koja poštuje sebe nikada ne bi uradila?”. To je moj odgovor!

Žena koja ima snažno samopoštovanje, voli sebe i cijeni sebe nikada neće učiniti sljedeće stvari:

** Prenošenje odgovornosti za svoju dobrobit na druge – roditelje, partnera, prijatelje ili biološku decu… Oslanja se isključivo na sebe, na sopstvene snage i resurse.

** Biti finansijski ovisan o nekome. Žena koja zna da poštuje sebe može sama da se izdržava. Muškarci će je uvijek poštovati zbog toga; to im daje do znanja da je nezavisna i nezavisna. Zato se nikada ne susreće sa narcisoidnim ili sebičnim muškarcima; ovi tipovi zaobilaze finansijski stabilne žene.

** Krivite druge za svoje probleme. Žena sa visokim samopoštovanjem neće čekati da joj neko priskoči u pomoć, već će sama pokušati da reši problem. Naravno, ona zna i može tražiti pomoć, ali samo ako joj je zaista potrebna. Osim toga, takve žene rado pomažu drugima u trenucima potrebe.

** Tražite odobrenje od drugih. Ona samo radi ono što želi: radi onoliko koliko joj odgovara, nosi odjeću koja joj se sviđa i upoznaje ljude zbog kojih se osjeća dobro.

** Uporedite se sa drugima – sa prijateljima, kolegama, glumicama, manekenkama na društvenim mrežama… Jedina osoba sa kojom se poredite je vaša prošlost. Žena sa visokim samopoštovanjem zna da će uvek postojati neko bogatiji, uspešniji, sa gušću kosom i dužim nogama, i zato uopšte ne vidi smisao u poređenju.

** Pokušajte da se venčate po svaku cenu. Za samosvesnu ženu nije bitno da li ima prsten na prstu ili ne, bitno je poštovanje i ljubav u vezi. Pečat na samom papiru nije bio njen cilj, niti je imala decu. Spremna je čekati partnera koji je dostojan, a čak i ako ga ne sretne, sposobna je živjeti sretno sama.