Ako ne znate što kuhati danas, skuhajte mrkvu, krumpir i nasjeckani luk, dobro je za organizam, dodajte malo začina, a ako ima i klica graha, to će dodatno detoksicirati i razveseliti organizam jer je i poznata kao biljka sreće.

Brojne su prednosti jedenja prokulica, evo samo nekoliko.

smanjiti kolesterol

Prokulice su bogate biljnim vlaknima (više od 15% preporučenog dnevnog unosa), što može pomoći u snižavanju kolesterola. Vlakna se vežu za žučne kiseline koje sudjeluju u procesu probave masti (jetra proizvodi žučne kiseline iz kolesterola). Kada se žučne kiseline spoje s tim vlaknima, jetra proizvodi nove količine koje pomažu u daljnjoj probavi masti, a za to ponovno koristi slobodni kolesterol u krvi, čime se smanjuje njegova koncentracija.

Bogat je antioksidansima

Brokula sadrži nekoliko antioksidansa, uključujući vitamine C, E i A, kao i mineral mangan. Osim toga, bogat je flavonoidima (izorhamnetin, kvercetin i kemferol) koji također pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Regulirajte upalni proces

Brokula je bogata glukozinolatima (predstavnicima glukozinolata), za koje se pokazalo da imaju izvrsne protuupalne učinke na genetskoj razini inhibicijom aktivacije protokarcinogena i koji se sami mogu pretvoriti u molekule indol-3-karbinola. Dodatno, šalica i pol prokulica sadrži oko 430 miligrama omega-3 masnih kiselina (oko 1/3 preporučene dnevne količine), koje su važan dio protuupalnog procesa u našem tijelu. Konačno, vitamin K se pokazao učinkovitim modulatorom odgovora našeg tijela na upalne procese.

Štiti kardiovaskularni sustav

Regulacijom upalnog procesa prokulica pomaže u borbi protiv bolesti srca, ishemijske bolesti srca i arterioskleroze. Dodatno, prethodno opisani učinci na regulaciju kolesterola u krvi smanjuju vjerojatnost začepljenja krvnih žila.

Probava i prehrana

Jedna šalica prokulica sadrži četiri grama (16% vaše dnevne vrijednosti) vlakana, koja mogu pomoći probavi, spriječiti zatvor i održati nisku razinu šećera u krvi. Sulforafan u prokulicama također štiti sluznicu želuca sprječavajući prekomjerni rast Helicobacter pylori, bakterije koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme želuca.