Svakog proljeća krtice nastanjuju dvorišta, travu i zemlju u potrazi za svojom omiljenom hranom – crvima. U prosjeku samo jedna ili dvije odrasle krtice nastanjuju hektar zemlje.

Madeži izgledaju poput većih štakora. Iako ne štete biljkama, one i dalje traže hranu i počinju bacati zemlju u hodniku, tako da nastaju mali komadi zemlje poznati kao krtičnjaci.

Krtica može iskopati 6 kg zemlje za 20 minuta.

Iako u poljoprivrednim apotekama možete pronaći proizvode koji su učinkoviti u uklanjanju madeža, preporučamo korištenje prirodnih rješenja.

Znate, kontrola madeža je dugoročan pothvat. Ponekad je za uklanjanje madeža potrebno više od 1,5 mjeseca, ali morate ustrajati.

vodno pravo

Nagazite na sve madeže noću i provjerite koji su madeži aktivniji ujutro. Gurnite crijevo u najveću živu lokvu i pustite da voda teče najmanje 20 minuta.

Mirisi

Ricinusovo ulje ima miris koji madeži ne podnose. Dovoljno je pomiješati 3 žlice ricinusovog ulja s 1 litrom vode i smjesu rasporediti po krtičnjacima ili možete namočiti krpu i gurnuti je u aktivne krtičnjake.

Mole ne podnosi ni okus limuna. Komad tkanine ili vate natopite limunovim sokom i gurnite u madež. Alternativno, limunove kore mogu se umetnuti u hodnik.

Biljke poput češnjaka svojim mirisom mogu otjerati krtice. Češnjak treba uzgajati u vrtu, a dobro se pokazuje i češnjeve češnjaka prepoloviti i zabiti u zemlju. Mora se redovito ažurirati i postaviti gusto, do 5 m.