Vitamin D (vitamin sunca) pomaže u jačanju kostiju i mišića, a njegov nedostatak može dovesti do zdravstvenih problema. Nedostatak vitamina D povezuje se sa srčanim udarima, napadima debelog crijeva, napadima prostate itd. Provjerite neke od ključnih simptoma nedostatka vitamina D koje možda previđate.

1. Bl u mišićima i kostima Ova vrsta konstantnog Bl jedan je od glavnih simptoma nedostatka vitamina D. Vaše tijelo prestaje graditi koštanu masu oko 30. godine, a nedostatak vitamina D može ubrzati ili pogoršati simptome osteoporoze.

2. Osjećate li se stalno tužno?Osjećate li se stalno tužno bez razloga? Depresija i promjene raspoloženja često su povezane s nedostatkom vitamina D u tijelu. Stimulacija serotonina (hormona odgovornog za raspoloženje) ovisi o količini vitamina D. Mnoga istraživanja pokazuju da povećanje izloženosti suncu može učiniti ljude sretnijima.

3. Kronični gingivitis Odgovarajuće količine vitamina D također su važne za oralno zdravlje. Parodontoza je kronična bolest kod koje bakterije uzrokuju oticanje i karijes zubnog mesa. Neka istraživanja pokazuju da sunčeva svjetlost izravno utječe na smanjenje rizika od parodontne bolesti.

4. Visoki krvni tlak Visoki krvni tlak, poznat i kao visoki krvni tlak, još je jedan znak da tijelu nedostaje vitamina D. Istraživanja pokazuju vezu između vitamina D i visokog krvnog tlaka.

5. Umor i pospanost Ako se osjećate umorno bez razloga, to može biti zato što je vaše tijelo manje izloženo sunčevoj svjetlosti i drugim izvorima vitamina D. Istraživanja pokazuju vezu između nedostatka vitamina D i sindroma kroničnog umora. Niske razine vitamina D u vašem tijelu mogu učiniti da se osjećate pospano. Ovaj simptom je posebno vidljiv kod starijih osoba.

6. Promjene raspoloženja Kao što je ranije spomenuto, receptori za vitamin D nalaze se u mnogim dijelovima mozga i mogu utjecati na vaše raspoloženje i raspoloženje. Istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina D usko povezan s mentalnim poremećajima kao što su stres, tjeskoba i depresija.

7. Prekomjerna tjelesna težina Studije su pokazale da je nedostatak vitamina D povezan s razvojem pretilosti i povećava rizik od komplikacija povezanih s pretilošću. Vitamin D pomaže osobama s pretilošću izgubiti težinu. Ako se brzo debljate, nedostatak vitamina D može biti jedan od glavnih razloga, čak i ako redovito vježbate i izbjegavate prejedanje.

8. Probavni problemi Nedostatak vitamina D može utjecati na probavne probleme. Sunshine vitamini pomažu vašem probavnom sustavu da pravilno apsorbira masti. Nedostatak vitamina D može dovesti do raznih crijevnih problema, poput intolerancije na gluten, upalne bolesti crijeva i Crohnove bolesti.

9. Alergije Istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina D također može pridonijeti razvoju mnogih alergijskih reakcija. Vitamin D ima važnu ulogu u prevenciji mnogih alergija regulacijom imunološkog sustava. Neke od alergija povezanih s ovim stanjima uključuju astmu, alergije na hranu, ekceme, alergijski rinitis i anafilaksiju.