Urasla dlaka može biti neugodna pojava s kojom se mnogi susreću. Iako često prolazi bez ikakvih problema, ponekad može doći do infekcije, što može biti ozbiljno.

Urasla dlaka se događa kada dlaka raste unazad u kožu umjesto da izlazi iz nje. To može biti bolno, posebno ako se inficira. Inficirana urasla dlaka može uzrokovati crvenilo, oticanje i bol, a u težim slučajevima čak i groznicu.

  • Ako primijetite da je urasla dlaka ili područje oko nje bolno i upaljeno, važno je da potražite medicinsku pomoć. Liječnici mogu koristiti sterilnu iglu kako bi oslobodili zarobljenu dlaku i propisali antibiotike za liječenje infekcije.
  • Neprepoznata i nelečena urasla dlaka može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući stafilokoknu infekciju koja može uzrokovati sepsu. Sepsa može biti smrtonosna ako se ne liječi pravovremeno.

Jedan dramatičan primjer je 40-godišnji muškarac iz Ohaja koji je završio u komi nakon što je urasla dlaka na nozi izazvala cistu. Operacija koja je uslijedila trajala je šest sati, a muškarac je proveo četiri mjeseca u bolnici. To pokazuje koliko ozbiljne komplikacije urasle dlake mogu biti ako se ne tretiraju na vrijeme.

Važno je da se urasla dlaka tretira nježno. Topla vlažna krpa može pomoći u opuštanju pora i folikula, olakšavajući izvlačenje dlake. Upotreba meke četkice za zube također može biti korisna u ovom procesu.

Ukratko, iako većina uraslih dlaka prolazi bez problema, važno je biti svjestan mogućih komplikacija i potražiti medicinsku pomoć ako primijetite bilo kakve znakove infekcije ili ozbiljnih simptoma.

Image: 521316868, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia