Kada pomislimo na srčani udar, možemo zamisliti oštar, stežući bol u grudima, znak da nešto nije u redu. Međutim, simptomi takozvanog mini srčanog udara mogu biti suptilniji od srčanog udara, s očiglednim i jasnim simptomima koji zahtijevaju hitnu pažnju.

Probavne smetnje

Dr Mehta vjeruje da simptomi probavne smetnje koji izgledaju kao normalni mogu biti zavaravajući i često se ignorišu.

Mike Sevilla, ljekar opšte prakse u Ohaju, rekao je da se njegova ordinacija slaže s upozorenjem, napominjući da su njegovi pacijenti tražili lijekove protiv žgaravice bez recepta dok su u stvarnosti bili samo manji srčani udar.

 

Međutim, kada ovi lijekovi ne ublažavaju nelagodu, to je znak da problem možda nije u vašem želucu, već može biti u vašem srcu.

Osjeća se kao naprezanje mišića

Bol u vratu, grudima ili gornjem dijelu leđa može se osjećati kao povlačenje mišića, pa se ovo stanje može objasniti kao manje opasno stanje.

Međutim, dr. Mehta i dr. Sevilla upozoravaju da tegobe ne bi trebalo brzo da nestanu, jer mogu biti znak manjeg srčanog udara, a ne samo znak ozbiljnog stresa.

Dugotrajan, jak umor

Osjećaj ekstremnog umora tokom dužeg vremenskog perioda može biti više od običnog znaka da ste imali napornu sedmicu ili da ste spavali lošeg kvaliteta. Dr Mehta je napomenuo da mnogi ljudi možda neće odmah povezati ovaj teški umor sa zdravljem srca.

 

Međutim, ova vrsta umora zahtijeva pažnju osim odmora ili kofeina. Kada osjećaj iscrpljenosti nije proporcionalan vašim svakodnevnim aktivnostima, to može biti suptilan trag vašeg tijela da se nešto ozbiljnije dešava, kao što je manji srčani udar.

 

Otežano disanje

 

Često se javlja kratak dah nakon fizičkog napora ili tokom perioda stresa. Međutim, dr. Sevilla upozorava da se ova poteškoća s disanjem ne smije zanemariti ako se ne popravi mirovanjem.

 

Uporni nedostatak daha, posebno kada imate priliku da se opustite, može biti znak upozorenja za mini srčani udar.

 

simptomi slični gripi

 

U ovo doba godine gotovo možemo očekivati ​​da ćemo iskusiti simptome slične gripi, uključujući kašalj, opstrukciju dišnih puteva i umor. Međutim, dr. Sevilla upozorava da ove simptome ne shvatate olako, posebno za one za koje je utvrđeno da imaju veći rizik od srčanih bolesti.

 

On savjetuje da kada se ovi simptomi slični gripi ne poprave, važno je posjetiti kardiologa.