Svi smo skloni misliti da su naši domovi potpuno bez insekata, ali to zapravo nije slučaj. Istraživanja pokazuju da je prosječna kuća dom za više od 100 različitih vrsta insekata. Međutim, nema potrebe za brigom. Većina njih je bezopasna i dovoljno mala da ih je teško uočiti.

S druge strane, postoje i štetni insekti koji mogu nanijeti veliku štetu stanu, pa je važno znati kako ih se riješiti.

1. Misteriozni ugriz

Ako se s vremena na vrijeme probudite sa misterioznim ugrizima (ne ljeti), trebali biste biti zabrinuti. Ovo bi mogao biti znak da imate stenice u svom domu. Da biste riješili ovaj problem, temeljito očistite, usisajte i organizirajte sve u spavaćoj sobi.

2. Čudan miris

Jedan od znakova da imate bube u svom domu je čudan miris. Pojavljuju se kada se broj insekata poveća. Područja u kojima žive žohari imaju uljni, mošusni miris. Takođe ostavlja crvenkasto-smeđu prugu. Kućni lijekovi za ove insekte uključuju korištenje sode bikarbone, borne kiseline i eteričnih ulja paprene metvice ili limunske trave.

3. Čudni zvuci

Možete čuti čudne zvukove koji dopiru sa zidova ili poda, posebno noću. Ovo je vjerovatno uzrokovano termitima, koji stvaraju zvuk škljocanja. Još jedan znak termita je šupalj zvuk kada tapkaju po drvenoj površini. Ako imate problem s termitima, poduzmite hitnu akciju. Termiti su vrlo destruktivni i mogu ugroziti vaš dom.

4. Ljuštena boja na zidu

61af0056f8b53a14421188abf3
Ovo je takođe znak da u vašem domu ima termita. Pošto ovi insekti žive ispod površine drveta, boja se nema za šta zalepiti, pa se tanki sloj boje počinje ljuštiti. Osim toga, termitima je potrebna vlaga, koja također može oštetiti obojeno drvo. Postoji mnogo načina da se riješite ovih štetočina, ali to je najbolje prepustiti profesionalcima.

5. Oštećenje imovine

Ako primijetite rupe na odjeći, možda imate problem s moljcem. Ovi insekti žive u ormarima jer se hrane prirodnim vlaknima (vuna, svila, itd.). Da biste ih se riješili, operite svu svoju odjeću i usisajte svoj dom, posebno svoje tepihe. Kombinacija sirćeta i čišćenja parom ili usisavanja može biti efikasna.

6. Problemi s biljkama

Kada su biljke u pitanju, prvo morate razumjeti šta im može naštetiti. Postoji mnogo insekata koji mogu naštetiti biljkama. Metode za borbu protiv ovih insekata razlikuju se ovisno o vrsti, od upotrebe kemijskih insekticida do unosa bubamare u zatvorene prostore.

7. U kući ima mnogo bubamara i paukova.

Govoreći o bubamaricama, iako ih niste sami unijeli, one mogu biti suptilan znak da je vaš dom prepun buba. Isto važi i za paukove. Oni su mesožderi, pa ako ih vidite unutra, to znači da imaju dosta hrane (jedu grinje, brašnare i ljuskave insekte). Ako sam insekt nije vidljiv, tada grabežljivac trenutno kontrolira situaciju, ali to možda neće dugo trajati.

8. Na papiru su žute mrlje.


Ovo bi mogao biti znak infekcije mamcem. Ovi sićušni insekti jedu šećer i škrob u papiru, pa ćete ih vidjeti kako ostavljaju žute mrlje na knjigama, dokumentima, tapetama i još mnogo toga. Osim hemijskih rješenja, možete isprobati i prirodne repelente kao što su strugotine kedrovine, kedrovo ulje i voda te cimet.