Hidroartroza i oticanje nogu su veći problem, a ovaj sjajan i jednostavan savjet narodne medicine može pomoći u ublažavanju bolova i otoka u zglobovima.

Sve što treba da uradite je da nanesete mast na istu biljku gaveza i umotate bolno ili otečeno mesto. Šavovi se zatim omotavaju i učvršćuju plastičnom folijom i na kraju se prekrivaju platnom.

Spavajte sa premotanim nogama i ujutro ćete biti iznenađeni rezultatima. Možda ćete osjetiti peckanje ili peckanje jer listovi gaveza imaju hiljade sićušnih bodlji koje mogu “krvariti” natečeno ili bolno područje. Izdrži malu nelagodu jer su rezultati fantastični.

Gavez, biljka za koju se od davnina smatralo da pomaže kod raznih zdravstvenih problema, jedini je prirodni lijek koji može pomoći u liječenju čukljeva i deformiteta palca. Raste na vlažnim zemljištima uz potoke i na vlažnim travnjacima u ravničarskim šumskim područjima.

Ljekovita biljka gavez može pomoći u liječenju psorijaze, proširenih vena, deformiteta palca, uganuća i iščašenja, reumatizma i artritisa, bolova u leđima, rana, prijeloma i krvarenja, otoka i ogrebotina, peruti i gihta.

Tinktura od gaveza se takođe koristi za lečenje kožnih oboljenja i tegoba, tako da može efikasno da regeneriše epitelne ćelije kože u borbi protiv starenja, naborane kože.

Svježe lišće i cvijeće u proljeće preporučuju se kao hrana za jačanje cijelog organizma i imunološkog sistema. Korijen se bere u proljeće ili ranu jesen, opere i suši na suncu ili vještačkoj toplini. Listovi i cvjetovi se beru u periodu cvatnje od maja do avgusta, a korijenje u proljeće i kasnu jesen. Nakon što ih iskopate, operite ih i osušite, narežite na komade i potpuno osušite na toplom mjestu.

Kako ga koristiti za liječenje?

Od gaveza se prave čajevi, melemi, kupke, melemi, tinkture i biljne kapi. Preparati ove biljke ne smeju se čuvati u metalnim posudama.

Lithospermum mast

Pomiješajte nekoliko kašičica osušenog korijena gaveza sa dovoljno vruće vode da dobijete pastu. Nanesite pastu na krpu i nanesite je na ranu. Ponovo nanosite svaka dva do četiri sata.

Lithospermum mast

Pomaže i ljudima i životinjama. Ako se odmah nanese na nove rane, sprječava trovanje krvi i omogućava da zacijele čak i najdublje rane bez ostavljanja ožiljaka. Četiri do šest opranih svježih korijena narežite na male komadiće, kratko ih propržite u oko 250 grama ghee-a i ostavite da odstoje preko noći. Sutradan ga zagrijte, filtrirajte kroz krpu i ocijedite. Odmah stavite u čiste plastične posude i čuvajte u frižideru. Kako prenosi “Večernji.hr”, trudnice ne bi smjele koristiti gavez.