Zmije su često nepoželjni gosti u našim hotelima. Uređenje samog terena (tj. staništa) je relativno jednostavan način da smanjite vjerovatnoću kolonizacije u vašem vrtu.

Većina zmija bira hladna, vlažna i tamna staništa kao što su gomile, trupci, daske ili gusto grmlje ili visoka trava. Ipak, miševi i glodari rado biraju ta ista mjesta. Da biste smanjili vjerovatnoću prisutnosti zmija, eliminirajte potencijalna skrovišta za grabežljivce i plijen.

Redovno kosite travnjak i šišajte živice, posebno one blizu zemlje. Složite kamenje i drva za ogrjev dalje od vrta i kuće, idealno na policama. Takođe, čuvajte hranu za kućne ljubimce u hermetički zatvorenim posudama.

Ako je vaše dvorište ili bašta sklona zmijama, razmislite o nekim promjenama kako biste spriječili ove štetočine. Vrtite redovno kako biste uklonili sve privlačane zmije kao što su krhotine, rupe i izrasline.

Podrežite travu kako biste uklonili skrovišta za zmije. Razmislite o postavljanju ograde otporne na zmije od čelične mreže, plastične folije ili mreže. Ako postavljate ogradu, uvjerite se da je u ravnini sa tlom i nagnuta prema van, sa visinom od najmanje 100 cm i dubinom od najmanje 120 cm.

Koristite materijale koji zmiji otežavaju klizanje, kao što su listovi božikovine, šišarke, ljuske jajeta i šljunak.

Možda biste također trebali razmisliti o sadnji biljaka koje odbijaju zmije kako biste osigurali prirodno sredstvo odvraćanja. Neki uobičajeni primjeri uključuju neven, limunsku travu i pelin, piše Espresso