Odmrzavanje zamrzivača i struganje leda plastičnim lopaticama jedan je od najzamornijih kućnih zadataka. Do nakupljanja leda obično dolazi u starijim frižiderima ili ako se zamrzivač često otvara. Najviše razdražujući scenario je kada vrata ostanu otvorena na duži period. Nudimo smjernice o tome kako brzo i jednostavno ukloniti nakupljanje leda.

Za početak, važno je isključiti frižider i otvoriti vrata zamrzivača. Dok se led može otopiti sam, može potrajati od tri do osam sati za veće, zanemarene ledene komore. Međutim, postoje dva načina da se ovaj proces ubrza.

Da biste ubrzali topljenje leda u vašem zamrzivaču, možete poduzeti nekoliko koraka. Prvo stavite posudu sa vrućom vodom u zamrzivač. Ovo će ubrzati proces topljenja. Kada se voda ohladi, zamijenite je novom posudom vruće vode i ponovite postupak.

Jutranji savjetuje da je alternativna i svrsishodnija metoda uklanjanja leda korištenje fena za kosu. Međutim, morate biti oprezni jer fen za kosu ne smije doći u kontakt sa ledom ili vodom, jer to može dovesti do kratkog spoja. Preporučljivo je koristiti fen na sigurnoj udaljenosti od približno 30 centimetara. Zagrijani zrak će otopiti većinu leda, a tvrdokorniji dijelovi će postati mekši, što će olakšati njihovo uklanjanje lopaticom.