Od žene koja navrši pedeset godina očekuje se znatno kratko ošišana kosa, iako nije neophodno da usvoji strogo mušku frizuru.

Obično se duga i raspuštena kosa smatra frizurom koja je prikladna za mlade djevojke i žene, ali ne i za starije osobe.

Pojam tradicije je irelevantan kada je u pitanju starenje kose i kod muškaraca i kod žena. Dobro je utvrđena činjenica da kosa podliježe starenju, a održavanje zdrave kose koja ne odražava cjelokupni proces starenja tijela postaje sve veći izazov.

Brojni brendovi, posebno oni specijalizovani za luksuzne i profesionalne proizvode, sada nude tretmane protiv starenja kose. Međutim, istina je da su ovi proizvodi uglavnom neučinkoviti. Nemoguće je postići deblju ili sjajniju kosu samo upotrebom šampona, balzama ili maski.

Stanje nečije kose u velikoj meri zavisi od zdravlja folikula iz kojeg niče. Pod pretpostavkom da se folikul normalno hrani i da nema nepravilnosti u tijelu, rast kose će biti jak i zdrav. U određenim slučajevima, folikul može biti toliko robustan da čak ni izlaganje jakim hemikalijama poput amonijaka koji se nalazi u farbi za kosu ne može oštetiti kosu. Međutim, kako starimo, promjene u cijelom tijelu mogu utjecati na kvalitetu kose.

Stanje kose je prirodna pojava za mnoge žene kako stare i nema razloga da se stide. To je uobičajen proces koji doživljavaju mnoge lijepe dame.

Kako se žene približavaju menopauzi, njihova kosa često postaje lomljivija, tanja i sklona pucanju. Nažalost, pronalaženje rješenja za ovaj problem može biti prilično izazovno.

Kosi koja je ostarjela s vremenom nedostaje vlaga, što je čini podložnijom kovrčanju i opadanju. Osim toga, proces farbanja kose može pogoršati bilo koje već postojeće oštećenje, što dovodi do daljeg propadanja po ubrzanoj stopi.

U pitanju je sadržaj o gubitku težine Nade Macure od ukupno 8 kilograma. Doktorka, koja je poznata širom Srbije, podelila je svoju tajnu za ovakav podvig.

Kako žene stare, njihova tijela počinju proizvoditi manju količinu estrogena. Ovaj hormon je ključan za životni ciklus ćelija kose i kože.

Gubitak kose nije isključivo za žene. Muškarci takođe doživljavaju ovo uznemirujuće stanje.

Budimo iskreni, ideja da je duga kosa zbog tradicije prikladnija za starije žene jednostavno nije tačna. Realnost je da duga kosa obično ne laska zrelim ženama jer se često čini tankom, suvom i neukrotivom, što je čini neprivlačnim izborom.

(stil)