Grč je jaka, bolna kontrakcija mišića koja se javlja iznenada i traje od nekoliko sekundi do minuta. Najčešće se javljaju na nogama i mogu se pojaviti u bilo koje doba dana. Obično su uzrokovane nedostatkom minerala i vitamina u tijelu.

Ako se grčevi javljaju rijetko, nema potrebe za brigom, ali ako se javljaju često, spontano ili čak u mirovanju, potrebno je utvrditi zašto se grčevi javljaju i poduzeti određene mjere za njihovo otklanjanje.

Da li ste znali da obični glicerin može mnogo pomoći ako imate grčeve u nogama? Možda ćete biti iznenađeni, ali glicerin ima širok spektar primjena. On vam može pomoći u najneočekivanijim situacijama.

Glicerin se bori protiv grčeva u nogama
Glicerin je bistra tečnost koja se koristi kao sastojak u proizvodnji sapuna i drugih proizvoda za ličnu higijenu.

Kupite bočicu glicerina u apoteci i utrljajte je na mišiće nogu kao losion. Laganim pokretima utrljajte glicerin i lezite da spavate. Zahvaljujući glicerinu, noćni grčevi vam neće smetati, a vaša koža će postati meka i nježna.

Za osobe koje pate od grčeva u nogama, glicerin je najlakši način da se riješe noćnih grčeva u nogama.

Da biste uklonili bol, učinite sljedeće:
Kada dođe do grča u nogama, pokušajte rukama uhvatiti nožne prste i oštro ih povući prema sebi. Iako vas bole noge, pokušajte da ostanete u ovom položaju. U isto vrijeme masirajte mišiće potkoljenice. Bol će brzo proći.

Osobe koje su sklone grčevima mišića nogu moraju tokom dana redovno izvoditi vježbe istezanja stopala koje mogu opustiti mišićna vlakna i spriječiti grčeve.

Liječenje treba ograničiti na prevenciju pretjeranog umora, nadoknadu tekućine i elektrolita i adekvatnu ishranu. Uzimanje magnezijuma može ublažiti bol jer pomaže opuštanju mišića odmah i dugoročno.