Vanja Milošević, ginekolog iz Narodnog fronta, rekla je u emisiji “RTS Ordinacija” da se ginekološki simptomi ne mogu zanemariti i da je važno da se barem jednom godišnje obavi ginekološki pregled, uključujući kolposkopiju, pregled Papa testa i dr. Testiranje, uzimanje briseva cervikalnog i vaginalnog sekreta, hormonski status i ultrazvuk.

Objašnjava koje simptome ne treba zanemariti:

1. Nepravilan menstrualni ciklus

2. Nema menstruacije

3. Budite više brzi

4. Pojačana leukoreja

5. Bol u donjem dijelu abdomena

– Važno je da ciklus traje tri do pet dana, da nije predugačak i da nije bolan. Ako je trajanje duže i obilno, kada žena zna koliko je uložaka promijenila, ako se poveća dva do tri puta, to je razlog da se obratite ginekologu. Svojim pacijentima govorim da ne žive u stresu. Drugi razlog je gojaznost i još važnije naporno vježbanje. To ne znači da je trening loš, primijetila sam kod vrhunskih sportašica da količina kalorija koje sagorijevaju tokom treninga ne dozvoljava da se odvijaju bitni procesi. Drugi uzroci su hronične bolesti.

Žene često izostaju menstruacije i obično postoji razlog.

– Možda nedostaje zbog promjena u nivou hormona. Drugi segment su anatomske promjene na materici ili jajnicima, a ultrazvukom se mogu otkriti fibroidi maternice, polipi, polipi grlića materice, te fibroidi i ciste na jajnicima. Veći udio problema se odnosi na hormone: stres, gojaznost, fizička aktivnost, kontracepcija, hirurške intervencije, spirala.

Treći simptom koji ne treba zanemariti je sve veća aljkavost. Na pitanje da li su policistični jajnici uzrok aljkavosti, doktor je rekao da jeste.

– Jajnici počinju da funkcionišu u dobi od 12 ili 13 godina, a u periodu od 30 do 35 godina funkcionišu svakog meseca da proizvode jajne ćelije, što se dešava više od 420 puta. Ako imate najljepši Rolls Royce i star je 30 ili više godina, pregrijati će se. Ono što mislim je da se jajnici žene odmaraju samo tokom trudnoće i dojenja.

Doktori kažu da kada dođe do opuštanja na dijelovima tijela kojih inače nema, kao što su grudi, brada, donji dio trbuha, posebno između pupka i prepona, te na leđima, to može ukazivati ​​na hormonalni problem.

Četvrti razlog zbog kojeg biste trebali posjetiti liječnika je pojačan vaginalni iscjedak.

– To je vaginalni iscjedak koji štiti vaginu od infekcije.Vaginalni iscjedak 1. i 2. grupe su bez mirisa i boje i ne zahtijevaju liječenje. Kada je u pitanju treća grupa, bakterije su najčešće prisutne i zahtevaju lečenje (antibiotici). Četvrta grupa su gonokoki, što je neugodna stvar – iscjedak je smrdljiv, žut, zelen, i moraju se liječiti obje strane. Peta kategorija je trihomonas, koji ima neprijatan miris na ribu, pjenast je i žute boje.Žene moraju da ga tretiraju istovremeno sa svojim partnerima. Šesto, upozoravaju ljekari, je kandida, bijeli iscjedak nalik siru.

Posljednji simptom koji se ne smije zanemariti je bol u stomaku.

– Intenzitet bola je isti kao što bih ja nazvao krvarenje, ako je više od očekivanog i zna koliki je prag bola tokom menstruacije, oštar kao nož, prolazi kroz područje iznad pupka i ispod prepona. , trebalo bi da nas kontaktira. Kako prenosi Espresso, doktori su u emisiji objasnili da je jedna ozbiljna bolest koja je posebno česta među mladim ženama endometrioza.