Broj zaraženih dostigao je oko 42.200, u poređenju sa 941 za cijelu 2022. Stručnjaci su upozorili da su potrebne “hitne mjere” kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti, s tim da je nagli porast povezan s manjim brojem djece koja se vakcinišu tokom pandemije.

U Velikoj Britaniji, epidemija morbila u centru zemlje predstavlja ozbiljnu prijetnju širenja na druga područja s niskom stopom vakcinacije. Više od 3,4 miliona djece mlađe od 16 godina još nije vakcinisano, što ih dovodi u opasnost od oboljevanja od malih boginja.

Vakcina protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeole (MMR) se obično daje u dvije doze, prva oko prve godine života, a druga oko treće godine i četiri mjeseca života. Iako je vakcina veoma efikasna, samo 85% dece osnovnih škola u Velikoj Britaniji primilo je obe vakcine.

dr. Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, izrazio je zabrinutost zbog “alarmantnog” porasta broja oboljelih od morbila u Evropi, u kojoj je skoro 21.000 ljudi hospitalizirano, a pet osoba je umrlo.

Ospice mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije, uključujući upalu pluća, meningitis, sljepoću i napade, a posebno su opasne za novorođenčad, trudnice i osobe oslabljenog imunološkog sistema.

SZO poziva na brzo otkrivanje i odgovor na epidemije morbila i potiče širenje vakcinacije među stanovništvom.

Simptomi ospica uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, kihanje, kašalj i crvene, bolne ili suzne oči.Osip obično počinje nakon nekoliko dana.

Struka preporučuje da se roditelji odmah testiraju ako sumnjaju da im dijete boluje od malih boginja i preduzmu mjere opreza kako bi spriječili širenje bolesti.

Ospice mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije, pa je održavanje visoke stope vakcinacije važno za zaštitu zajednica.