Brzina napredovanja bolesti bubrega može se smanjiti izbjegavanjem određenih namirnica. Vaše omiljene poslastice mogu uzrokovati oštećenje organa za koje niste mislili da je moguće. Bubrezi igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže minerala i soli u tijelu, filtriranju krvi i uklanjanju otpadnih tvari, što je od vitalnog značaja za cjelokupno zdravlje. Kako biste spriječili nastanak drugih bolesti, prvo morate voditi računa o zdravlju svojih bubrega. Jedan od efikasnih načina da podržite svoje tijelo je da pažljivo odaberete svoje prehrambene navike i smanjite unos određenih namirnica. Prema informacijama portala “VeryWell”, određene namirnice mogu negativno uticati na bubrege. Ako primijetite bilo kakve probleme s bubrezima, važno je odmah potražiti savjet zdravstvenog radnika. Iako tamni, kiseli sokovi mogu izgledati osvježavajuće, oni mogu imati štetne posljedice na zdravlje bubrega. Ovi sokovi često sadrže visoke udjele umjetnog fosfora, minerala neophodnog za održavanje jakih kostiju.

Zdravi bubrezi mogu efikasno filtrirati višak fosfora, ali ako imate problema s bubrezima, pijenje ove vrste soka može dodatno zakomplikovati situaciju. Kako biste zaštitili zdravlje bubrega, preporučuje se izbjegavanje njih. Štetni efekti visoko prerađene hrane, uključujući brzu hranu i gotovu hranu, na zdravlje bubrega ne mogu se precijeniti. Previše soli i šećera u ovim namirnicama može podići krvni tlak i smanjiti funkciju bubrega. Smanjenje unosa soli i šećera ključno je za održavanje zdravlja bubrega, jer višak šećera može dodatno oštetiti zdravlje bubrega povećavajući rizik od dijabetesa. Vrijedi razmotriti utjecaj crvenog mesa na zdravlje bubrega. Konzumiranje crvenog mesa, posebno prerađenog, može povećati nivo mokraćne kiseline u krvi, što može dovesti do stvaranja kamena u bubregu. Općenito, konzumiranje previše životinjskih proteina može dovesti do opterećenja bubrega.

Stoga je za održavanje optimalnog zdravlja bubrega važno pratiti unos crvenog mesa. Zanimljivo je da smo otkrili da hrana koja se obično smatra zdravom može biti problematična za ljude s problemima s bubrezima. Avokado je odličan primjer ovog koncepta. Iako je avokado bogat esencijalnim nutrijentima, uključujući zdrave masti i važne vitamine i minerale, njihov visok sadržaj kalija ga čini neprikladnim za osobe na dijeti s bubrežnom bolešću. Jedan avokado sadrži oko 690 miligrama kalijuma. S druge strane, postoji niz nutritivnih opcija koje mogu podržati zdravlje bubrega. Tamno lisnato zeleno povrće poput spanaća i kelja bogato je antioksidansima i pruža obilje vitamina i minerala koji pomažu u zaštiti zdravlja bubrega. Osim toga, vlakna u lanu mogu pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, što ga čini korisnim dodatkom prehrani. Osim toga, riba bogata omega-3 masnim kiselinama može efikasno smanjiti rizik od hronične bolesti bubrega.