Bojler je najopasniji uređaj u stanu, zbog čega često eksplodira: evo na što treba obratiti pozornost.

Voda je puna kamenca, što je najveći problem kod rada bojlera, pa kamenac “napada” bojler i grijač od prvog dana korištenja. Emajlirani bojleri imaju kraći životni vijek, ali su jeftiniji za kupnju. Nakon pet do deset godina korištenja može doći do curenja. Kotlovi od nehrđajućeg čelika su skuplji, ali mnogo izdržljiviji. Stoga se kod modela s emajliranim kotlovima preporučuje uklanjanje kamenca najmanje svake dvije godine.

Ovim postupkom značajno se produljuje vijek trajanja grijača i samog kotla. Nakon nekoliko godina u bojleru se može nakupiti više od 20 kilograma kamenca, pišu mediji u regiji.

Drugi veći problem je strujni udar. Kotao mora ispravno raditi i ispravno spojen. Električna instalacija u kući ili stanu mora biti ispravna i uzemljena. Ako postoji loše uzemljenje tijekom instalacije, postoji značajan rizik od strujnog udara, ponekad s nažalost smrtnim posljedicama.

Zato je važno isključiti bojler kada se tuširate.

Neispravno spojeni termostati i sigurnosni ventili također mogu biti opasni. Voda u kotlu se nekontrolirano zagrijava. Ako termostat ne radi i sigurnosni ventil ne radi, tlak u bojleru će porasti i on može eksplodirati.

Najbolji oblik prevencije je redoviti servis svake dvije do tri godine.