Ovo samo povećava rizik od ozbiljnih komplikacija.

Kada grlo zaboli, većina nas odmah poseže za toplim čajevima, ispiramo usnu duplju žalfijom i inhaliramo se sve kako bismo zagrejali i otopli sekret koji se “nahvatao” na grlu i izaziva probleme. Jedan od ovih čestih tretmana predstavlja veliku grešku.

Zapravo, on samo povećava rizik od ozbiljnih komplikacija. Otorinolaringolog Vladimir Zajcev je upozorio sve koji imaju ovaj čest simptom u zimskom periodu da se ne inhaliraju, odnosno da ne udišu paru. U ovom slučaju, grlo je izloženo toploti, što može da izazove edem (otok) tkiva. S obzirom na to da je sluznica upale grla već otečena, ako se stvori edem prilikom udisanja pare, to samo može da dovede do gušenja.

“Vrelina povećava otok i može da ugušiti pacijenta”, ističe Zajcev, a prenose prenosi publikacija “Argumenti i činjenice”.

Još jedna opasna greška, na koju je ukazao doktor, jeste lečenje upale grla petrolejem, nekada popularnim domaćim “lekom” za grlobolju, koji se još uvek ponegde praktikuje u Srbiji.

“Ovaj metod je ekstremno opasan i može da izazove razne kancere, kao što su rak korena jezika, usne duplje, krajnika, larinksa…”

Postoji još nekoliko domaćih lekova koji se u našoj zemlji izuzetno često koriste kod problema sa grloboljom, a to je ispiranje grla rastvorima sa dodatkom sode bikarbone, soli i joda. Rezultat ovakve terapije, a posebno ako se preteruje, jeste isušivanje sluzokože, pa čak i opekotine.