Mohamed Mesić govori više od 70 stranih jezika koje je prvi put naučio tokom ljetovanja u Grčkoj.

Muhamed Mešić, mladić iz Tuzle, pravi je fenomen, ima 39 godina i govori više od 70 jezika. Sa samo 16 godina postao je gradski vijećnik.

Dobio je i prestižnu nagradu “Brainswork Make a Difference Award” u Beču 2010. godine. Do danas je radio u više od 20 zemalja na četiri kontinenta, radeći kao savjetnik predsjednika Makedonije i savjetnik gradonačelnika Tuzle.

Jedno vrijeme se nastanio u Beču, Austrija, gdje je vodio pravne poslove za građevinsku kompaniju.

Kada je u pitanju poznavanje 70 jezika, od hebrejskog do jidiša, japanskog i baskijskog, tvrdi da je njegova tajna jednostavna.

“Važno je imati želju, a imam je i ja. Snaga ljudske volje je čudo – ona je često glavni ‘krivac’ našeg uspjeha. Na drugim jezicima svijet izgleda drugačije, a sve te različite ideje na stranom jeziku imaju sposobnost da stvore potpuno drugačiju sliku nego samo na jednom jeziku. Kada prevedete riječ na više jezika, perspektiva je drugačija. Moje prvo stvarno izlaganje stranom jeziku je bilo grčki, kada sam kao dijete, idem na odmor u Grčku sa roditeljima. Da, to me je inspirisalo”, rekao je jednom za Al Jazeeru.

“Sjedio sam u hladu drveta i slušao gazdaricu i njenu kćer kako razgovaraju o svakodnevnim poslovima. Gospođa je rekla svojoj kćeri na grčkom (bukvalni prijevod): “Ovo je mašina za pranje rublja”. Riječ “veš mašina” je čega se sjećam Prva riječ,” prisjetio se Muhamed.

Jezički genije je rekao da samo morate pronaći način da savladate gradivo, a “ako dovoljno ustrajete, uspjeh je neizbježan”.

Muhamedu je u prosjeku trebalo dvije do tri sedmice da savlada osnove osnovne komunikacije i jezika.

“Znate, ponekad samo htjeti nije dovoljno, treba istrajati. To važi i za jezike kao i za sve nauke. Morate pronaći najlakši, najefikasniji način da savladate gradivo, a ako istrajete, uspjeh je nemoguć izbjeći”, rekao je.

Muhamed je rano počeo čitati i pisati, a kada je bio mlad, pisanje s desna na lijevo bilo mu je prirodnije. Roditelji bi čitali ono što je napisao u ogledalu, a on i danas na sastancima bilježi na hebrejskom ili arapskom.

Tečno govori 12 jezika, poznaje svu stručnu terminologiju i izraze, a može da vodi razgovore na 61 jeziku u svijetu.

„Po nekim od mojih definicija, ja tečno govorim jezik kada sam u mogućnosti da samostalno komuniciram na dnevnoj bazi, kao što je jezik koji govorite kada sjedite pored nekoga u autobusu. Govorim ga Jezici koje ja Govorio sam tokom dužeg vremenskog perioda, kao što su engleski, italijanski, portugalski, turski itd., sve su to jezici koje odlično govorim“, skromno je rekao Mohamed.

Mohamed je završio osnovnu školu i gimnaziju u Tuzli.U toku rata često se susreo sa vojnicima UNPROFOR-a iz Švedske, Pakistana i Norveške.Iz čiste radoznalosti naučio je švedski, urdu i norveški. .

Na početku studija privlačile su ga nauke poput japanologije, semitologije i jevrestike, a najbliža mesta za izučavanje ovih nauka bili su Beograd i Beč, ali je ipak izabrao ovo drugo.

„Nakon arhitektonske škole radio sam za arhitektonsku firmu, a nakon fakulteta sam postao pravnik. S obzirom na to da jako volim jezike i volim da putujem i upoznajem različite ljude, druge kulture i zemlje, ovo je bilo idealno učešće za mene. U avionima sam proveo više od 200 od 360 dana u godini. Stalno sam išao na razna predavanja, seminare, treninge… Ali ne kajem se“, rekao je Mesić.

Svojim radom pokriva široko područje od Švicarske do Turske, pa često putuje u Češku, Italiju, Grčku ili Mađarsku. Danas je Mohammad menadžer jedne velike građevinske kompanije u Austriji, a trenutno živi u Beču.