Vrijeme je ručka. Razmislite šta ćete kuvati, a onda shvatite da niste izvadili pile iz frižidera. Odmrzavanje je važno kako se meso ne bi pokvarilo.

Najčešća greška koju mnoge domaćice prave prilikom odmrzavanja piletine je ostavljanje na tezgi nekoliko sati ili potapanje u vruću vodu. Obje metode predstavljaju opasnost od trovanja hranom. Čak i ako piletina i dalje izgleda hladno nakon nekoliko sati sjedenja na pultu, neki dijelovi još uvijek mogu biti topli. Dok se smrznuta sredina još uvijek odmrzava, dijelovi piletine bliže površini možda su se odmrzli i vjerojatnije je da će sadržavati štetne bakterije.

Najbolji način za odmrzavanje

Svi kuhari i stručnjaci slažu se u jednom: prebacite piletinu iz zamrzivača u hladnjak i ostavite da se prirodno odmrzava 24 sata. Ovo je najsigurniji i najlakši način jer ne morate brinuti o mogućim rizicima. Nutricionistica i kulinarska blogerka Abby Sharp rekla je za SELF magazin da preferira ovu metodu jer “zahtijeva minimalan napor i piletina nije natopljena vodom”. Jedina mana je što morate razmišljati unaprijed i planirati ručak barem dan unaprijed.

Kako brzo odmrznuti piletinu

Nutricionista kaže da ovu metodu koristi samo kada je to neophodno. Stavite piletinu u zatvorenu ambalažu (originalnu ambalažu) ili u zatvorenu plastičnu vrećicu. To sprječava bakterije iz okoline ili vodu da uđu u meso. Zatim potopite u hladnu vodu i potrebno je mijenjati svakih 30 minuta.

Možete li kuhati smrznutu piletinu?

Smrznuta piletina se priprema dvostruko duže nego smrznuta, a nutricionisti se slažu da je potpuno bezbedna za pripremu bez odmrzavanja. Međutim, ovo se ne preporučuje ako planirate da pečete meso jer višak vlage neće stvoriti hrskavu koricu na mesu.