Nebojša Stamenović, u javnosti poznatiji kao Neša Travka, mogao bi da nabroji nekoliko karijera koje je imao, ali zdrava hrana i ishrana su mu u krvi, pa je tome posvećen poslednjih godina.

Neša Travka je ekoturista, autoelektričar, keramičar, vatrogasac, a sada travar, kuvar i planinar. Bio je šef kuhinje u Hilandaru odakle je stekao najvrednije iskustvo. Sjećao se svog boravka u Hirandharu jer je morao kuhati za mnoge monahe i praviti pasiru za bosiljak.

U ovim danima virusa, nema ništa prijatnije od šolje toplog čaja. Osim što su vrlo topli, svojim nevidljivim, ali izuzetno korisnim komponentama, blagotvorno djeluju na cijeli organizam.

Međutim, važno je znati koji je čaj pogodan za koju bolest i kako ga pravilno skuhati. Najpoznatiji travar sa juga Srbije otkriva kako ukloniti sve toksine iz organizma i ojačati imunitet.

“U starom Rimu ovu snopu bilja zvali su biljkom od 1.000 zlatnika jer se plaćala zlatom. Može da uklanja toksine iz jetre, pročišćava krv, snižava visoku temperaturu, a može se koristiti nakon kemoterapije i radioterapije. a može se koristiti i kao prašak za tretiranje rana koje sporo zarastaju”, kaže Neša.

Priprema i upotreba:

Kašiku šafrana stavite u kipuću vodu, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, procijedite i pijte nekoliko puta dnevno.

Trebalo bi da pijete skoro sav čaj deset dana, a zatim isto toliko vremena odmorite.