Čaj od bosiljka se koristi za ublažavanje infekcija i upalnih procesa u organizmu. Ova zelena biljka sadrži kamfor, mineralne soli, biljna vlakna, eterična ulja itd. Osim toga, bogat je vitaminima A, K, C i B6; minerali uključuju magnezijum, mangan, kalijum i gvožđe.

Čaj od bosiljka ima mnoge ljekovite prednosti, od kojih su najvažnije:

Borite se protiv bolova u mišićima
Sprečiti bolesti organa za varenje
Problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim sistemom
Bori se protiv nesanice i hroničnog umora, glavobolje
Za prehladu, grip, bronhitis, astmu
Ako imate problema sa kožom
Sprečiti razne infekcije.

Čaj od bosiljka za ublažavanje kašlja:

Čaj od bosiljka je pogodan za liječenje problema kao što su otežano disanje, kašalj i izlučivanje sluzi. Upala dišnih organa može dovesti do kašlja, koji je često uporan i neprijatan. Čaj od bosiljka čisti bronhije i pomaže izbacivanju sluzi koja iritira respiratorni trakt. Stoga čaj od bosiljka može ublažiti kašalj, a redovno pijenje čaja može postepeno zaustaviti kašalj.

Sinus bosiljak čaj – inhalacija:

Većina ljudi ima redovite probleme s kihanjem, sinusima i začepljenjem nosa, bilo zbog alergijskih reakcija ili upalnih procesa.

Čaj od bosiljka se uspješno koristi za inhalaciju na sljedeće načine:

Dve kašike osušenog bosiljka dodajte u litar ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta. Nakon toga počnite udisati tako što ćete lice staviti na posudu za čaj, pokrijte glavu ručnikom i duboko udahnite. Odrasli mogu udisati nekoliko minuta, djeca mogu udisati samo 2-3 minute. Dovoljno je ponoviti postupak 2 puta u toku dana.