Pegave akne mogu biti bolne, a uzroci mogu biti različiti. Možete ih potražiti u lošim prehrambenim navikama ili čak netoleranciji na određenu hranu. Osim toga, loša higijena može pogoršati ovaj problem izvana.

Ako ih se želite riješiti prirodnim putem, pokušajte slijediti ova pravila.

1. Nosite odjeću od prirodnih materijala koju vaša koža može disati.

Pamuk, viskoza, babus lan – potražite ove materijale na etiketi kada kupujete majice, posebno one koje sjede direktno uz kožu. Sintetički materijali poput najlona ili poliestera mogu učiniti da se vaša koža znoji. Ovo postavlja teren da se mrtve ćelije kože i prljavština zalijepe za vaša leđa, inficiraju vaše pore i stvaraju izbočine na leđima. Koristite peglu za peglanje majice koju nosite, koristeći toplotu da ubijete sve klice.

2. Nosite čist grudnjak.

Odabir pravog grudnjaka ponekad može biti potpuna nauka, posebno ako imate akne na leđima. Hoće li se vaše grudi opustiti ovisi o njihovom obliku i veličini, a uvjeti koje stvarate za rast bakterija i akne na leđima ovise o tome koliko su čiste. U idealnom slučaju, svaki dan biste trebali imati čist grudnjak. Ne možete ni zamisliti koliko se prljavštine može nakupiti na ovom donjem rublju. Osim toga, to je jedan od glavnih uzroka neugodnih mirisa.

3. Zamijenite prašak za pranje.

Neki deterdženti za pranje rublja se teško rastvaraju u vodi i ostat će na odjeći i doći do kože na leđima. Isprobajte različite varijacije i pogledajte da li se nešto pomiče. Pokušajte koristiti tekući deterdžent za pranje rublja umjesto deterdženta za rublje. Da biste uklonili klice, možete “sterilizirati” bijelu odjeću izbjeljivačem. Redovno mijenjajte i perite posteljinu u kojoj spavate.

Tuširajte se nakon vježbanja.
Sjajno je biti fizički aktivan, ali isperite dokaze da ste trenirali čim se vratite kući. Znojenje začepljuje pore, što je ono što uzrokuje akne na leđima.

Akne 2

Temeljno isperite regenerator.
Vjerovali ili ne, to je jedan od čestih uzroka akni na leđima. Nije dovoljno samo oprati prljavštinu sa kose, već i sa ramena i leđa. Nije preparat za kožu, kao što se ne preporučuje utrljavanje na vlasište, niti se preporučuje trljanje po leđima. Regeneratori su puni silikona i drugih hemikalija koje mogu začepiti pore. Najbolje je nagnuti glavu naprijed kada perete i ispirete kosu, ili možete nanijeti regenerator nakon tuširanja i isprati kosu u kadi. Kada ispirete regenerator pod tušem, koristite hladnu vodu da smanjite proširene pore. Topla voda širi pore, olakšavajući ulazak bakterijama, ćelijama kože i ostacima sredstava za podmlađivanje, a sve to dovodi do izbijanja leđa.

Birajte proizvode za njegu kože bez ulja.
Ako želite pronaći načine da se riješite akni na leđima, losioni i kreme koje nanosite na leđa ne bi trebali biti previše masni. Bolja varijanta je tretman u obliku gela koji se brže upija u kožu.

Promenite način na koji jedete.
Zaista, da li ste ikada obraćali pažnju na to kako vaša ishrana utiče na stanje vaše kože? Često se ono što unosimo u svoje tijelo odražava u ljepoti naše kože i kose. Pored brze hrane i gotove hrane koja je prepuna konzervansa i aditiva, mliječni proizvodi se često navode kao krivci za nastanak akni. Zašto ne pokušate da izbacite ove namirnice iz svoje ishrane najmanje mesec dana i jedete svežiju hranu? Budite dječije tijelo.