Cimet i med su dobro poznata kombinacija u tradicionalnoj kineskoj medicini, izvedena iz mnogih drevnih medicinskih tekstova. Oba sastojka imaju svojstva koja su korisna za vaše zdravlje.

Enzimi u eteričnim uljima napravljenim od cimeta i meda proizvode vodikov peroksid, dajući ovim sastojcima antibakterijska svojstva koja mogu liječiti razne bolesti, infekcije i gljivice.

Kombinacija meda i cimeta može spriječiti srčana oboljenja. Najbolji način da koristite ovu kombinaciju je da od nje napravite pastu. Smesu možete jesti suhu jednom ili dva puta dnevno ili je namazati na hleb za ukusan doručak.
Da li ste znali da kašika meda (najbolje sirova) i 1/4 kašičice cimeta mogu da izleče prehladu za dan ili dva? Uzmite ga dva puta dnevno tokom tri dana i videćete najbolje rezultate.
Kombinacija cimeta i meda odlična je za prevenciju prehlade i kašlja, pa čak i začepljenosti nosa. Da biste napravili efikasnu mešavinu, potrebno je da pomešate 1 kašiku meda sa 1/4 kašike cimeta i otkrićete visok nivo antibakterijskih svojstava i moćnih antioksidanata koji će izlečiti vašu infekciju.

Zbog svojih imunomodulatornih svojstava, med je odličan za liječenje bilo koje rane. Uzmite ovu mješavinu tri dana i vidjet ćete poboljšanja u svom zdravlju, posebno sada tokom zimskih mjeseci.
Reference o njegovim ljekovitim svojstvima potiču iz drevnih sumerskih tekstova iz 2000. godine prije Krista i zagovaraju upotrebu meda u medicinske svrhe iu obliku terapijskih masti. Aristotel, koji je živio 384. godine prije Krista, rekao je da je med dobar lijek za naprezanje očiju i rane.
Ljekovita svojstva cimeta su jaka kao med. Cimet se često koristio kao lijek u drevnom Egiptu. Srednjovjekovni evropski ljekari koristili su med za liječenje kašlja, suhoće grla i artritisa. Ovaj kućni lijek od cimeta i meda koristi se za liječenje bolova u stomaku, kolesterola, gripa, viška kilograma i akni.
Da biste napravili smjesu, prokuhajte med u posudi i dodajte cimet da se zgusne. Zatim ostavite da se smjesa ohladi i sipajte u tegle. Uzimati po potrebi, jednu kašiku posle jela ili doručka.
Ako imate problema sa holesterolom, skuhajte čaj tako što ćete u pola litre vode pomešati 2 kašike meda i 3 kašike cimeta u prahu i za 2 sata ćete sniziti holesterol u krvi za 10%.
Kao što smo spomenuli za pacijente s artritisom, potrebno je 3 dana da se izliječi hronični holesterol. Svakodnevno uzimanje čistog meda uz obroke takođe može pomoći u snižavanju holesterola.