Promjena okusa u ustima može biti simptom srčanog udara!

U Srbiji svakog dana od srčanog udara doživi više od 60 ljudi, a od njih 16 do 18 umre. Srčani udar je uzrokovan iznenadnim prekidom protoka krvi iz srčanih sudova koji opskrbljuju krvlju srčani mišić.Simptomi koji ukazuju da ste u opasnosti za ovo opasno stanje razlikuju se između muškaraca i žena.

Osim stezanja u grudima koje prati mučninu, postoje i manje očigledni znakovi koji upozoravaju na opasnost. Neobičan ukus u ustima može ukazivati ​​na problem sa kardiovaskularnim sistemom i jedan je od znakova srčanog udara.

Najočigledniji simptom infarkta miokarda je, naravno, jak bol u grudima. Dr Mark Perro napominje da simptomi srčanog udara mogu uključivati ​​žgaravicu, što može dovesti do lošeg zadaha i metalnog okusa u ustima. “Napet” stomak takođe može biti simptom. Isto tako, simptomi srčanog udara uključuju periodični pritisak u grudima, nelagodu u gornjim ekstremitetima, otežano disanje, pospanost, umor i vrtoglavicu.

Stručnjaci britanske organizacije “British Heart Foundation” preporučuju pacijentima da se pokušaju smiriti i uzeti 300 mg aspirina prije dolaska u hitnu pomoć.