Žvakanje ove hrane čini čuda za krvni tlak: za samo nekoliko eura može utjecati čak i na vaš mozak, tvrdi vodeći liječnik.

Gost Channela 4 dr. Michael Moseley otkrio je kako na superhranu utječu povišeni krvni tlak i upalni procesi u tijelu.

Riječ je o cikli koja ima brojne zdravstvene prednosti. Cikla je bogata nitratima koji se u našem tijelu pretvaraju u dušičnu kiselinu. Liječnici napominju da to pomaže protok krvi kroz tijelo, što može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara.

“Cvekla je bogata nitratima. Bakterije u slini pretvaraju nitrate u dušikov oksid, što uzrokuje širenje krvnih žila, čime se povećava količina krvi koja teče u ekstremitete”, objašnjava dr. Mosley, dodajući da su se stari Grci i Rimljani kunuli u zdravstvene prednosti cikle.

“Svakodnevno uzimanje soka od cikle može imati značajan utjecaj na krvni tlak. Jedna je studija pokazala da je svakodnevno žvakanje cikle nekoliko tjedana dovelo do pada prosječnog krvnog tlaka. Ako se održi, moglo bi povoljno utjecati na smanjenje rizika od moždanog udara i bolesti srca”, dodao je liječnik na temelju velike studije. Osim toga, redovita konzumacija cikle dobra je za rad mozga. Dr. Mosley kaže da cikla može povećati dotok krvi u ključne dijelove mozga.

“Jedna je studija otkrila da je kombinacija soka od cikle s tjelovježbom povećala povezanost u dijelovima mozga koji kontroliraju kretanje. Otkrili su da ljudi koji su vježbali i pili sok od cikle pokazuju aktivne motoričke moždane mreže koje su sličnije onima kod mlađih ljudi. Tako su otkrili da oni koji su vježbali i pili sok od cikle pokazali su aktivne motoričke moždane mreže koje su bile sličnije onima kod mlađih ljudi. Dakle, ispijanje soka od cikle može pomoći vašem mozgu da ostane mlad”, zaključio je.