Radijatore treba redovito čistiti jer se prašina može brzo nakupiti u međuprostorima između radijatora i zagađivati ​​zrak u prostoriji svaki put kada se radijator zagrije. To može stvoriti lošu unutarnju klimu i utjecati na zdravlje. Osim toga, rebra hladnjaka koja su prekrivena slojem prašine neće se grijati pri vrhunskoj učinkovitosti.

Kako bi radijator dobro zagrijao prostor, radijator i radijator je potrebno redovito čistiti. Odnosno, čak i mali sloj prašine može značajno smanjiti toplinu za 25 do 30 posto. Naravno, to se kasnije vidi na računu za grijanje, piše Espreso.

No, prljavi radijator nije štetan samo za novčanik. Grijanjem prljavog radijatora širit će se prašina po prostoriji dok se diže s vrućim zrakom. Ovo je izrazito neprijateljska klima za ljude alergične na unutarnju prašinu. No, čak i kod osoba koje nemaju alergije, prašina može negativno djelovati na sluznicu grla i nosa, pa je pogodno tlo za razmnožavanje viroza, prehlade i gripe. Zato je važno redovito čistiti radijator.

Vanjski dio radijatora možete čistiti tijekom cijele godine. No, ako planirate obaviti temeljito čišćenje interijera, trebali biste to učiniti prije ili nakon sezone grijanja. Tijekom godine skupi se mnogo prašine. Grijač postaje pravi sakupljač prašine. Dovoljno je temeljito čišćenje iznutra i izvana vašeg sustava grijanja jednom ili dva puta godišnje.

Vrh pločastog radijatora obično je prekriven mrežom, koja je vrlo labava. Ponekad ga morate odvrnuti sa stražnje ili bočne strane. Budući da je rešetka često predugačka da stane u umivaonik, najbolje ju je čistiti pod tušem u kadi. Prljavština se obično može brzo ukloniti sapunom ili tekućinom za pranje posuđa i tankom krpom. Za uklanjanje posebno tvrdokorne prljavštine možete koristiti i sredstvo za čišćenje masnoće. Kako prenosi Net.hr, za uklanjanje prljavštine s rešetke najbolje je koristiti četku.

Ako to ne pomogne, možete usisati prašinu s radijatora. U radijator ulijte vodu koja će ocijediti prašinu i prljavštinu u posudu ispod radijatora. Nakon toga obrišite mokri dio krpom.