Ima li razloga za brigu o zdravlju?
Da li mikrotalasna pećnica zaista zrači? Hoće li nam njegova upotreba štetiti? Hoće li to na bilo koji način promijeniti hranu koju podgrijavamo? To je otkrio fizičar Bećko Kasalica u Zpozdnoj.

Mnogi od nas u svojim kuhinjama imaju mikrotalasne pećnice, koje nam dobro dođu kada treba da zagrejemo ručak nakon odlaska sa posla. Međutim, ovaj koristan uređaj dolazi sa raznim nedoumicama, pa se mnogi brinu oko toga da li mikrovalne pećnice emituju zračenje, odnosno da li mikrovalne pećnice emituju zračenje. Ako mu se približimo, može nam naštetiti zbog svojih mikrotalasa.

“Ovo su komercijalni proizvodi i trebali bi proći sve testove koji se odnose na zdravlje ljudi. Elektromagnetski valovi su unutar pećnice i nismo im direktno izloženi, tako da mikrovalne pećnice općenito nisu opasne.”

Drugim riječima, bilo bi opasno da smo direktno izloženi mikrovalnom zračenju, ali kako nismo izloženi mikrovalnom zračenju, trebali bismo biti sigurni.

udaljite se dok radite
Međutim, Casalica upozorava da treba biti oprezan.

“Imam i mikrotalasnu pećnicu kod kuće. Ali govorim svojoj djeci i porodici da se drže dalje od nje dok ona radi, za svaki slučaj. Bolje im je da budu malo dalje od nje nego da stoje pored nje i čekaju da se hrana zagrije.Rečeno, ja se još uvijek sjećam riječi mog starog profesora, rekao je da bi moglo biti potencijalno opasno za reproduktivne organe jer su otprilike na istom nivou kao pećnica ako stojimo pored nje dok radi. Tako da ga ne bih preporučio.”

Casalica takođe objašnjava kako radi mikrotalasna pećnica, odnosno kako utiče na hranu kada se zagreje? Ima li razloga za strah?

“Mikrovalovi koje emituje ova pećnica su u suštini elektromagnetski valovi koji ubrzavaju rotaciju molekula vode u hrani, zagrijavajući na taj način te molekule i, u isto vrijeme, cijelu posudu.” Zapravo, možete zagrijati sve što sadrži vodu. Molekuli vode se tada rotiraju, zagrijavaju i imate zagrijanu posudu. ”

Hrana se može zagrijati u mikrovalnoj pećnici
Casalica govori i o tome da li bi u procesu moglo da se desi nešto što je za nas nezdravo, da li je hrana na neki način ozračena, što bi moglo da nam naškodi.

“Ne, ova energija ne može promijeniti strukturu hrane. Samo valovi mogu zagrijati vodu, a time i cijelo jelo.”

Dakle, sa mikrotalasnom pećnicom možemo ostati mirni, ali pazite da joj se ne približimo previše dok radi.

“Svi ovi uređaji nove generacije su generalno bezbedni jer su prošli višestruke provere. Ovo nije jučerašnja stvar. Istovremeno, proizvode ih i ozbiljne kompanije. Takođe, ako malo razmislimo, biće i mobilnih telefona. malo radijacije, tako da svakodnevno puno koristimo telefone. Civilizacija je to što jeste, naravno, ne možemo bez elektronike, ali u svemu treba naći mjeru”, zaključio je Kasarica.