– U nastavku našeg današnjeg teksta imamo vrlo interesantnu vijest koja se tiče prevencije i zaštite od raka. Kao što svi znamo, zdravlje počinje od usta Kako starimo, veoma je važno obratiti pažnju na to šta jedemo i kako jedemo. Tumor je definitivno najteža bolest u 21. veku, a prema rečima ovog doktora, veoma je važno prvo obratiti pažnju na to šta jedete za doručak. Sve što je rekao je iz njegovog ličnog iskustva.

Prema dr. Autor: Elizabeth Komen, onkolog. Pametno biranje ishrane ne samo da promoviše sveukupno zdravlje već i povećava vjerovatnoću uspješnog liječenja pacijenata s rakom.

Donošenje velike promjene u ishrani može se pokazati kao prilično izazovan zadatak, zbog čega stručnjaci preporučuju poduzimanje “malih koraka” kako bi se proces pojednostavio – počevši od doručka. Osim toga, ispijanje čaše hladne vode nakon buđenja i 10-minutna dnevna šetnja mogu pružiti značajne koristi za vaše cjelokupno zdravlje.
Doručak je vrijeme kada onkolozi svjesno izbjegavaju određenu hranu.

Proizvodi dobijeni od životinjskog mesa

Kamat, stručnjak za liječenje raka debelog crijeva, rekao je da se preporučuje minimiziranje unosa slanine i kobasica koje se često jedu za doručak. Umjesto toga, on preporučuje fokusiranje na nemasne izvore proteina. Naučna istraživanja su utvrdila korelaciju između smanjenja konzumacije prerađenog mesa i smanjenja incidencije kolorektalnog karcinoma.

Prema dr. Nema potrebe da se potpuno lišite svih svojih omiljenih namirnica. Smatra da ne postoji određena vrsta hrane u kojoj ne možete uživati, a ako postoji nešto bez čega zaista ne možete, onda je prihvatljivo uživati, čak i u skromnim količinama, možda vikendom.

Prethodno upakovana, zaslađena i visoko obrađena hrana.

Kako bi dali prioritet zdravoj ishrani, onkolozi preporučuju izbjegavanje slatkiša, masti i prerađene hrane u korist prirodne, cjelovite hrane. Ključno je da znate šta se nalazi u vašim obrocima, a proizvodi puni aditiva to ne garantuju.

Preporučljivo je izbjegavati prethodno upakovane žitarice i žitarice spremne za jelo jer sadrže mnogo šećera i prerađenih ugljikohidrata, koje stručnjaci za rak jako preporučuju. Ovi proizvodi često sadrže velike količine stabilizatora i pojačivača okusa koji mogu poremetiti ravnotežu dobrih bakterija u crijevima.

Jedenje palačinki, vafla i slatkih peciva može izgledati primamljivo, ali imaju malu nutritivnu vrijednost i brzo će vas ponovo ogladneti. Osim odabira prave hrane, onkolozi preporučuju paziti na veličinu porcija, jer gojaznost povećava rizik od raznih karcinoma.