Kada se ljeto približi, naša želja da izgledamo u formi se pojačava, ali mnogi od nas nisu svjesni greške koju činimo u potrazi za gubitkom kilograma. Dr. Fitchgood je rasvijetlio preovlađujuće greške koje pojedinci čine kada pokušavaju smršati kilograme i pružio uvid u razloge iza izazova s ​​kojima se mnogi suočavaju.

Dr. Philgood je podijelio neke vrijedne uvide o održavanju zdrave težine kroz uravnoteženu ishranu. Prema njegovim riječima, vrijedi mudrost vaše bake – smanjenje količine hrane koju jedete može dovesti do gubitka težine. Međutim, on upozorava na ekstremne periode posta, kao što je nejedenje 20 sati, a zatim konzumiranje svih obroka u roku od četiri sata. Umjesto toga, on predlaže umjereniji pristup postu od 18 sati i jedenju u roku od šest sati. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da prvi obrok imate u osam ujutro, a posljednji obrok u osam uveče, pazeći da idete u krevet između deset i jedanaest. Ovo omogućava period gladovanja od dvanaest do 14 sati, što se smatra idealnim za promicanje autofagije. Dr Philgood naglašava da autofagiju ne treba dovoditi do krajnosti, jer prekomjerno jedenje tokom četvorosatnog prozora za jelo može dovesti do debljanja. Na kraju, savjetuje da se pridržavate uravnotežene prehrane sa tri do četiri, a najviše pet obroka dnevno, uz uključivanje 12-satnog posta. Osim ovih preporuka, dr. Philgood također ističe neke potencijalne negativne strane autofagije.

Neutaživa glad koju ljudi doživljavaju štetna je za njihovo dobrobit. Nezdravo je da tijelo ostane bez hrane duže od 20 sati, jer uzrokuje usporavanje metabolizma u tijelu. Čak i ako neko unese manje kalorija tokom sljedećeg četverosatnog intervala jedenja, debljanje je neizbježno jer tijelo skladišti energiju za kasniju upotrebu.

Prema dr. Philgoodu, popularna keto dijeta, koja podrazumijeva veću potrošnju proteina, smatra se „najštetnijim izborom koji pojedinac može napraviti za svoju dobrobit.

Suprotno mom uobičajenom stavu, sada ću iznijeti kontradiktorno gledište. Često me nazivaju doktorom četiri bele smrti jer tvrdim da je šećer primarni neprijatelj i najveći protivnik naših tela. Međutim, važno je napomenuti da se to odnosi samo na prekomjerne količine šećera, jer se umjerena konzumacija ipak može smatrati zdravom. Kada se konzumira u velikim količinama, šećer doprinosi debljanju i povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara, visokog krvnog pritiska i drugih zdravstvenih problema. Ipak, ključno je razumjeti da je šećer neophodan za pravilno funkcioniranje naših stanica. U dijetama koje se prvenstveno sastoje od proteina, gdje se mast pretvara u supstancu sličnu ugljikohidratima, višak ugljikohidrata je neophodan za efikasno sagorijevanje masti, a ne za skladištenje.

Slijeđenje dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim sadržajem masti, također poznato kao keto, uključuje konzumiranje prvenstveno proteina i masti. Međutim, ova vrsta prehrane zahtijeva da se tijelo prilagodi funkciji za koju nije prvobitno dizajniran. Važno je napomenuti da se konzumiranje prevelikih količina dijetalnih masti ili proteina ne smatra zdravim. Osim toga, moguće je razviti dijabetes zbog konzumiranja previše masti, jer to može ometati ulazak šećera u ćelije. Jedna od najštetnijih posljedica ove dijete je rizik od začepljenja bubrega i ketoacidoze, koja može nastati ako se ne konzumira dovoljno vode. Ovo abnormalno stanje je vrlo nepoželjno i treba ga izbjegavati.

Prema dr Filgudu, ideja da je čaša tople vode sa limunom efikasan lek za mršavljenje, uprkos popularnosti i preporuci mnogih, jednostavno je neosnovana.

Popiti čašu tople vode s limunom je besmisleno; umjesto toga, odlučite se za čašu vode sobne temperature. Uprkos niskom glikemijskom indeksu limuna, njihovo konzumiranje na prazan želudac neće promijeniti kiselinsko-baznu ravnotežu tijela, već će stimulirati gušteraču i proizvodnju inzulina. Stoga je najbolje držati se čaše vode sobne temperature.

Koncept “magične medicine” za mršavljenje se često raspravlja i traži.

Pitanja gojaznosti, mršavljenja i pojedinaca koji se bore sa viškom telesne masti usko su isprepleteni.
Fotografiju je snimila Profimedia i prikazuje rad THATPHICHAI YODSRI, kao što se vidi na Alamy.
Doktor Philgood, kritikujući popularne dijete i njihove nedostatke, naišao je na čudesno rješenje – čarobni štapić ili lijek za mršavljenje – koji omogućava pojedincima da smršaju tri do pet kilograma u roku od mjesec dana.

Dame i gospodo, preklinjem vas da prihvatite koncept umjerenosti. Ključ za skidanje viška kilograma leži u pronalaženju ravnoteže između zdrave prehrane i redovnog vježbanja. Nažalost, postali smo sjedilačko društvo. Međutim, mogu uvjeriti svakoga od vas da slijedeći ovaj pristup možete postići siguran i održiv gubitak težine od tri do pet kilograma u roku od mjesec dana. Ovo je oličenje zdravog mršavljenja. Nadalje, ključno je riješiti jednu od glavnih prepreka na našem putu ka wellnessu – nedostatak pravilnog žvakanja. Mnogi pojedinci ne prepoznaju važnost temeljitog žvakanja hrane prije gutanja.

Vrijedi napomenuti da signalu koji ukazuje na sitost treba otprilike 20 minuta da putuje od želuca do mozga, naglašavajući važnost žvakanja. Produžavanjem vremena žvakanja možemo produžiti trajanje obroka i na kraju konzumirati manje, jer će mozak pravovremeno primiti signal sitosti.

Dr. Philgood je naglasio važnost umjerenosti, fizičke aktivnosti i zdrave prehrane, dok je također sugerirao povremeni post kao koristan pristup postizanju pozitivnih rezultata.