Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da perete patike u mašini za pranje veša, a da ih ne oštetite.

Slijedite ove savjete i vaše stare patike će nakon pranja izgledati kao nove! Najbolje ih je pripremiti prethodne večeri i ostaviti ih tako da stoje. Zatim očistite cipele, izvucite pertle i stavite ih u mašinu za pranje veša prema našim uputstvima.

Najbolje je da ne preskačete korake kako biste izbjegli savijanje ili oštećenje gume cipela tokom procesa čišćenja.

trebaš da:

Tečni deterdžent (ako je potrebno)
6 kašika sode bikarbone
Četkica za cipele ili stara četkica za zube
Jastučnica ili vreća za veš
nekoliko peškira

Kako oprati patike u veš mašini?

Umjesto da čekate do posljednjeg trenutka, počnite se pripremati rano i počnite sa dezinfekcijom noć prije pranja kako biste uklonili loše mirise.

Noć prije čišćenja sipajte tri supene kašike sode bikarbone u patike, ostavite da odstoji preko noći, a zatim ujutru promućkajte.

Nakon toga izvucite pertle i stavite ih u jastučnicu ili vreću za veš kako biste spriječili da se zapetljaju. Zatim stavite jastučnicu ili torbu u mašinu za pranje veša.

Uklonite što je moguće više prljavštine, blata itd. sa svojih cipela. Koristite četkicu za cipele ili staru četkicu za zube.

Zamotajte svoje patike u stari peškir i zajedno ih stavite u mašinu za pranje veša. Zahvaljujući peškiru, patike ne udaraju o valjke dok se okreću.

Nakon što završite sve gore navedene korake, ulijte tekući deterdžent, zatim uključite program mašine za pranje rublja i perite na nižoj temperaturi. Zapamtite, čišćenje ne bi trebalo da traje duže od 40 minuta.

Kada mašina završi, skinite patike i pustite ih da se osuše na vazduhu. Nemojte ih slučajno stavljati u sušilicu, piše Krstarica, jer ih vrući zrak može iskriviti i oštetiti ljepilo.