profesor. Dr Veroslava Stanković objašnjava kako ishrana može da podigne ili naškodi imunitetu i koje greške prave oni koji pokušavaju da smršaju.

profesor. Dr Veroslava Stanković govori o uravnoteženoj ishrani, jačanju imunog sistema i čuvenom „Uvodu“ na Pink. Također je spomenula greške u gubitku težine i dodacima. Nutricionisti kažu da dijeta, kao oblik stresa, takođe može oštetiti naš imunitet i navode namirnice koje ga mogu obnoviti.

“Uravnotežena ishrana je neophodna tokom cele godine da bismo ostali zdravi tokom letnjih meseci. Ali većina ljudi počinje da se drži dijeta tek u maju i junu, stvarajući stres za organizam. Kada postanemo osetljivi na viruse, bakterije i druge bolesti, svaki stres može dovesti do na oslabljen imuni sistem”, rekla je.

Tri obroka dnevno, plus užina, dovoljni su za formiranje “rasporeda” zdrave ishrane, rekao je profesor. dr Stanković.

“To možete postići ako radite i prisustvujete sastancima svaki dan. Uz četiri obroka, nećete se prejedati, ali ćete jesti onoliko koliko vam je potrebno. Treba izbjegavati masnu i tešku hranu, kao i jednostavne šećere. Nemojte je bacati jer izaziva žudnju i ‘grijeh’, ali to izbjegavajte. Potrudite se da jedete što više povrća, umjerene količine voća, mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa tokom cijele godine.”

Da li treba da smršate, procenićemo na osnovu vašeg indeksa telesne mase. Između 18 i 24,9 se smatra normalnim, ali postoji lakši način da saznate da li ste zdravi – izmjerite svoj struk.

“Moramo obratiti pažnju i na obim struka, koji je uzrok metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Najbolje je izmjeriti obim struka i poslušati da li se osjećate ugodno. “Fizička aktivnost je uvijek u kombinaciji sa pravilnu ishranu, jer ako se ne unose kalorije, težina se neće normalizovati”, kaže ona.

Čak i kada je u pitanju aktivnost, umjerenost je ključna, jer previše fizičke aktivnosti može uzrokovati stres.

„Idite u šetnju, vožnju biciklom, trčite ili prošetajte ujutro kada su lepe temperature“, kaže ona.

Ona ponavlja da su instant dijete koje obećavaju ogroman gubitak težine opasne.

“Proteini se izlučuju iz organizma, a tri četvrtine našeg tjelesnog sastava su proteini. Ako izuzmemo njih i druge nutrijente, iscrpićemo proteine ​​i nećemo imati dovoljno proteina za izgradnju pravilnog imuniteta. Tada je unos minerala Kvalitet najmanji , a to ugrožava imunitet. Sama dijeta povećava stres, povećava adrenalin i ugrožava imunitet. Sve te gotove dijete mogu sniziti imunitet ako ne unosimo dovoljno kalorija i nutrijenata”, rekla je.

Kada birate proteine, uključite bjelanjke i surutku, kao i nemasno meso. Svježe povrće će vratiti minerale. Nema potrebe za uzimanjem suplemenata osim ako to ne savjetuje stručnjak.

„Uzimajte suplemente samo po savetu lekara, posebno ako ste na nepravilnoj ishrani. Mnoge kolege preporučuju uzimanje raznih suplemenata, ali ako se uzimaju nepravilno ili u većim količinama, mogu da budu štetni po Vaše zdravlje.“ Dr Stanković.