Poslušajte savjet stručnjaka

Da li je bolje isključiti bojler ili ga ostaviti stalno uključenog Kako uštedjeti struju je problem koji muči sve koji žele da smanje račune za struju.

Tema bojlera i potrošnje uvijek je tema razgovora. Neki će vam reći da je pametnije ostaviti bojler uključen cijeli dan i cijelu noć, jer tada ne morate grijati svu vodu već samo održavati toplinu, dok drugi zastupaju teoriju da je bolje ostaviti bojler bojler uključen po potrebi.

Ideja da je ostavljanje uključenog bojlera bolje za vaš novčanik apsolutno nije tačna. Naravno, sve zavisi od broja članova porodice. Stoga, ako ste samac ili bračni par, racionalnije je uključiti bojler po potrebi. S druge strane, ako se radi o većem domaćinstvu, možda bi bilo najpogodnije ostaviti bojler da radi jer će nekome uvijek biti potrebna voda.

– Važnu ulogu igra i namjena bojlera. Ako se bojler koristi samo za tuširanje, onda ga ima smisla povremeno uključiti, ako je bojler velikog protoka i koristite ga i za kuhinjske potrebe, onda ga ima smisla povremeno paliti jer tada hoćete, kažu stručnjaci i Jutarnje vijesti, najvjerovatnije se rijetko isključuje.

Zato je ekonomičnije otvoriti ga kada je potrebno, a naravno, ako već štedite, onda ga otvorite kada je struja jeftinija, dodaje profesionalni električar.