Polica u kupaonici, sa svim svojim sadržajem – toalet papir, šamponi, higijenske potrepštine – predstavlja jedno od najosnovnijih mjesta u svakom domu.

No, između ovih svakodnevnih potrepština, jedan mali, možda pomalo zanemaren predmet često zauzima svoje mjesto – bide. Bez obzira na to jeste li ga koristili ili ne, bide je prisutan u mnogim domovima širom svijeta. No, jeste li se ikada zapitali kako je nastao ili kakva je bila njegova prvobitna svrha?

  • Bide, čije ime potiče od francuske riječi za “malog konja”, ima zanimljivo porijeklo. Nastao je u Francuskoj krajem 17. vijeka, ali je njegova funkcija bila malo drugačija nego što je danas. U to vrijeme, bide je služio za pranje intimnih dijelova tijela.
  • Iako se može pretpostaviti da je ova veza između “malog konja” i uređaja za higijenu čista slučajnost, postoji teorija koja sugerira da je ime možda povezano sa starofrancuskim izrazom “bider”, što znači “jahati u kasu”. Osoba koja jaše konja u kasu izgleda vrlo slično osobi koja koristi bide.

Unatoč tome što ne znamo tko je točno izumitelj ovog kupaonskog elementa, najčešća teorija navodi Christophea Des Rosiersa, koji je bio izrađivač namještaja za francusku kraljevsku obitelj. No, po drugoj teoriji, mogući izumitelj bidea je Marc Andre Jacoud. Prvi bidei su bili sličnog oblika današnjima, ali su se koristili na nešto drugačiji način. Umjesto da se voda pušta kroz cijev ili slavinu, korisnik bi jednostavno napunio kadu vodom i koristio je za pranje.

Iako su se vremena promijenila, bidei su ostali. I ne samo da su ostali, već je u nekim dijelovima svijeta primjetan porast u njihovoj upotrebi. To pokazuje da bidei imaju svoje mjesto i svoju svrhu koja se i danas cijeni. Bez obzira na to jeste li njihov redovan korisnik ili ne, bidei su dio naše kupaonice i dio povijesti higijene koja je uvijek bila važna za ljude širom svijeta.