Započnite liječenje sinusa ispiranjem sinusa. Ujutro ispirajte sinuse toplom vodom i solju 10 dana. Pripremite sredstvo za ispiranje na sljedeći način: Dodajte 1 žlicu soli u 1 šolju vrele vode. Dodajte 1 do 2 kapi joda.

Zatim zagrijte sinuse 30 minuta. Najbolja metoda je sol ili pijesak. Zagrijanu sol stavite na tanku krpu za pranje i stavite oblog preko sinusa.

Za zagrijavanje sinusa možete koristiti i medene obloge. U malo brašna dodajte kašiku meda i malo biljnog ulja i umesite glatko testo koje liči na plastelin. Stavite tijesto na papirni ubrus i stavite ga preko sinusa. Oblozi od meda mogu brzo ukloniti upalu.

Zatim, preporučljivo je da kada se borite protiv teške upale sinusa tokom dana, morate jesti hren ili kajenski biber da biste odčepili sinuse i ocijedili iscjedak.
Svako jutro deset dana možete popiti čašu vode sa malo jabukovog sirćeta. Ispijanje ove mješavine na prazan želudac razbija sekret, što olakšava odvod gnoja i sluzi iz sinusa.

Čim imate prve simptome prehlade ili gripa, skuhajte čaj od limuna na sljedeći način: u kipuću vodu dodajte oprane limune narezane na četvrtine (sa korom). Pustite da voda ključa još 5 minuta, a zatim maknite čaj sa štednjaka. Kada se malo ohladi dodati med i piti na gutljaje.