Vjerovatno ste čuli ili vidjeli kakvi se efekti postižu stavljanjem šljunka na dno saksije. U pitanju je ista ideja, ali filteri za kafu su jednostavniji, jeftiniji i zauzimaju manje prostora u saksijama.

Mali papirnati filteri imaju više namjena – a neki su vrlo korisni za vaše biljke i baštu!

Nije ih teško učiniti korisnim za biljke: prvi korak je stavljanje filtera za kafu na dno saksije za cvijeće. Treba ga staviti između zemlje i odvodnih otvora saksije – gdje obično prolaze voda i prljavština. Kad to uradite, filter će propustiti vodu, a zadržati prljavštinu.

Kako je to korisno?

Vrlo često prljavština začepi otvore, a to spriječava prolazak viška vode, ali i protok vazduha. To može da uzrokuje propadanje korijena biljke i konačno i njeno uvenuće.

Postoji još jedan trik za koji su filteri za kafu idealni.

Budući da upijaju, zadržaće vlagu svaki put kad zalivate cvijeće. Neće biti previše vlage da koren trune – nego taman koliko treba! Dakle, ako ćete koristiti filtere za kafu, nećete morati toliko često da zalivate biljku.

I za kraj – ali ne manje važno – filteri za kafu korisni su kad treba da presadite biljku. Zadržaće zemlju da se ne razmrvi okolo.