Održavanje hidratacije ključno je za optimalno zdravlje i višestruke tjelesne funkcije, poput potpore probavi, regulacije tjelesne temperature i promicanja dostave hranjivih tvari. Ali pijenje previše vode može dovesti do prekomjerne hidracije, što se događa kada pijemo previše vode.

Kao dobra polazna točka preporučuje se piti oko osam čaša vode dnevno, ali to također ovisi o okolini, razini aktivnosti i zdravstvenim uvjetima kao što su trudnoća ili dojenje.

Pijenje previše vode može izazvati trovanje i utjecati na rad mozga. To se događa kada u stanicama ima previše vode, što uzrokuje oticanje. To stvara stres za mozak, izaziva zbunjenost, pospanost i glavobolje, što može dovesti do visokog krvnog tlaka i bradikardije (nizak broj otkucaja srca). Kada u tijelu ima previše vode i razina padne, stanice nabubre, što dovodi do rizika od epilepsije, kome, pa čak i smrti, prenosi Mirror.

Znakovi viška vlage:

Promatrajte boju urina. Boja varira od svijetlo žute do smeđe, ovisno o količini vode u tijelu. Bistar urin ukazuje na to da ste popili previše vode u kratkom vremenskom razdoblju. Češći odlazak na zahod još je jedan pokazatelj; normalan broj mokrenja je šest do osam puta dnevno.

Za ljude koji redovito konzumiraju kofein ili alkohol normalan je odlazak na zahod 10 puta dnevno. Kada u tijelu ima više vode nego što je bubrezi mogu izlučiti, višak vode može dovesti do trovanja vodom. Može uzrokovati opasnu neravnotežu elektrolita i može se nakupljati u tijelu, uzrokujući mučninu, povraćanje i proljev.
Drugi znak dehidracije ili prekomjerne hidracije je višak vode u tijelu, što smanjuje razinu soli i uzrokuje oticanje stanica. Zatim se povećavaju, uzrokujući pritisak mozga na lubanju.

To na kraju može dovesti do jakih glavobolja, što može dovesti do oštećenja mozga i problema s disanjem. Kada stanice nateknu, stopala, ruke i usne mogu djelovati natečeno ili promijeniti boju, što uzrokuje promjenu boje kože. Ako pijete previše vode, ravnoteža vašeg tijela će se smanjiti, uzrokujući smanjenje “razine elektrolita” u vašem tijelu, što može dovesti do grčenja mišića i/ili grčeva. Bubrezi su prisiljeni raditi više kako bi uklonili višak vode. Ako pijete previše vode i ne možete ustati iz kreveta, to je zato što su vam bubrezi preopterećeni.

Koliko vode trebate piti?

Na količinu vode koja je potrebna vašem tijelu utječu tjelovježba, klima, težina i spol. Žene između 19 i 30 godina trebale bi piti oko 2,7 litara vode dnevno, dok je muškarcima potrebno oko 3,7 litara vode. Korištenje razine žeđi kao osnovne vrijednosti možda neće biti korisno za sportaše, starije osobe i trudnice.