Začinsko bilje svojim mirisom tjera nametnike povrća, pa ga je najbolje saditi na rubovima gredice, a bolje ćete iskoristiti prostor u gredici tako da posadite različite vrste povrća jednu do druge.

U povrtnjaku je važno izmjenjivati ​​biljke s različitim zahtjevima. Tradicionalno se ovaj problem rješavao plodoredom, no danas su sve popularnije mješovite kulture. Uzgojem više različitih biljaka na istoj gredici bolje se iskorištava prostor, pa su mješoviti usjevi posebno pogodni za manje vrtove. Na poljima se biljke uzgajaju u ravnim redovima s dosta razmaka između njih kako bi se olakšalo korištenje teških strojeva, ali u vrtu ne bismo imali ništa protiv da su biljke posađene malo gušće. baš suprotno.

U mješovitim kulturama, baš kao iu prirodi, zajednice biljaka rastu neposredno jedna uz drugu tijekom vegetacije. Stoga njihovo lišće zasjenjuje tlo i sprječava isparavanje vode. Dobro osmišljena mješavina za sadnju obavezna je u cvjetnoj gredici, bilo iznad ili ispod zemlje. Biljke moraju biti odabrane tako da lišće i plodovi ne oštećuju jedni druge i da uvijek mora biti dovoljno svjetla i zraka.

Harmonična prihrana posebno je važna u zoni korijena. Korjenasto povrće stoga savršeno nadopunjuje lisnato povrće, dok se s biljkama iz iste obitelji natječe za podzemni prostor. Važno je grupirati biljke koje ne crpe isti materijal iz zemlje i nisu osjetljive na iste bolesti. Primjerice, uz rajčicu bi bilo loše posaditi papriku, no kupusnjače će iskoristiti prostor ispod rajčice i postati otpornije jer rajčica luči tvari koje odbijaju štetnike kupusnjače. Dobro je dodati začinsko bilje u svoje gredice, jer ono ponekad poboljšava okus biljaka koje rastu pored njih. Stoga je rani krumpir s komoračem i korijanderom ukusniji od običnog krumpira. Kopar i mrkva toliko su povezani da se čak mogu sijati zajedno. Uz to, posadite rotkvice pored humusa za bogatiji okus.

Cvekla
Cikla će bolje rasti ako je posadite pored luka, mladog luka, bosiljka, graha, salate, kupusa ili rajčice. Ako se sadi uz luk, može otjerati neke kukce i korov.
Patlidžan
Možete pokušati pored patlidžana posijati amarant ili grah kako biste ih zaštitili od nametnika.
Luk
Luk se često sadi uz mrkvu jer luk tjera mrkvinu muhu, a mrkva lukovu muhu. Posadite li kamilicu uz luk, poboljšat ćete njenu aromu.
Rajčica
Bosiljak odbija bijele mušice (Trialeurodus vaporarium). Odlično ide uz rajčice. Zasadite tri sadnice bosiljka na kraju svake stabljike rajčice. Dobri susjedi rajčice su i salata, endivija, češnjak, korabica, mrkva, kukuruz, grašak, rotkvica, suncokret, luk, češnjak, cikla, celer i komorač. Ne slaže se s komoračem i graškom i najbolje ga je uzgajati što dalje od krumpira.

Blitva
Nije prezahtjevna pa su joj dobri susjedi mrkva, bob, radič, rotkvica i kupus.
Češnjak
Sadnjom u blizini ruža otjerat ćete uši. Ako se sadi oko voćaka, može učinkovito suzbiti voćne moljce. Sprječava kovrčavost lišća breskve i krastavost jabuke. Rajčice tjeraju obližnje grinje. Međutim, grah, grašak i kupusnjače ne podnose njegovu blizinu.
Brokula
Bolje raste ako se posadi uz kopar ili metvicu. Također se dobro slaže s jagodama.
Grah
Patuljasti grah pogodan je za sadnju uz suncokret ili radič jer voli polusjenu. Razne mahunarke pogodne su za sadnju uz kukuruz, krumpir, kukuruz i celer jer ove biljke zahtijevaju velike količine hranjiva, a mahunarke fiksiraju dušik. Ako pored nje posadite petuniju, manja je vjerojatnost da će je napasti štetnici. Snažnije raste uz dreku.